• Wethouder Verheij in de bibliotheek in de Rederij.
• Wethouder Verheij in de bibliotheek in de Rederij. Foto: Bert Bons

Verbouwd gemeentehuis in Alblasserdam:

Hedendaags met gevoel voor historie

alblasserdam • “Door het gebruik van veel glas willen we bezoekers gelijk het gevoel geven dat ze welkom zijn.” Vol trots laat wethouder Peter Verheij het nieuwe gemeentehuis van Alblasserdam zien.

De oplevering was vorige week en wordt al volop gebruikt, maar het gebouw is nog niet helemaal klaar. “Er worden nog wat puntjes op de i gezet, sommige dingen konden niet op tijd geleverd worden.”


De weg wijzen

Bij binnenkomst worden bezoekers ontvangen door een gastheer of gastvrouw. Die wijst de bezoekers verder naar de bibliotheek, de balies van het gemeentehuis of de politie, die binnenkort verhuisd naar de Rederij, zoals het pand nu heet (met een knipoog naar het scheepvaartverleden van Alblasserdam).


De tafels en stoelen van het eetcafé van Leerwerkbedrijf Smile vallen direct bij binnenkomst op. “Een ideale gelegenheid om bijvoorbeeld af te spreken voor een lunch of om te werken”, vertelt wethouder Verheij.


Veel mensen in huis

De functies van het gemeentehuis, dat nu De Rederij heet, lopen door elkaar heen.


De grote leestafel van de bibliotheek kan ook gebruikt worden als wachtkamer voor de balies van de Gemeentewinkel en de raadzaal kan ook gehuurd worden door de bibliotheek, wanneer zij een activiteit hebben die wat meer publiek trekt. “Veel mensen in huis, dat zien we graag”, legt Peter uit.


Extra glazen

De extra glazen zorgen ervoor dat het pand een uitnodigend karakter heeft gekregen en veel lichter is geworden.


Wethouder Verheij: “Het geheel zorgt voor een hedendaagse uitstraling met gevoel voor historie. Het DNA van het gebouw, met zijn industriële en functionele toepassingen en typische indeling, is overeind gebleven.”


Evenveel boeken

De eerste verdieping en een deel van de tweede verdieping zijn vrij toegankelijk voor iedere bezoeker. De boeken van de bibliotheek zijn verdeeld over verschillende plekken op die twee verdiepingen. Alleen de kinderboeken zijn bij elkaar geplaatst in het centrale gedeelte van de nieuwe bieb op de begane grond. Wie gaat tellen, komt tot de conclusie dat er in de nieuwe bibliotheek evenveel boeken zijn als in de oude op het Wilgenplein.

“De bibliotheek wilde graag bij ons in het pand, omdat een stand-alone bibliotheek niet meer van deze tijd is. Nu kunnen we gebruik maken van elkaars kracht. En een bijkomstig voordeel: de ambtenaren die nog geen lid waren van de bibliotheek, worden dat nu heel gemakkelijk!”


Flexplekken

De medewerkers van de gemeente kunnen op verschillende afdelingen op de tweede en derde verdieping aan de slag op de vele flexplekken. Die zijn overigens nog niet allemaal in gebruik vanwege de anderhalve meter regel.


De renovatie van het gemeentehuis was hard nodig. Het energielabel van het pand was lager dan de laagste klassering die mogelijk is volgens het label. “Daarom is het meeste geld van de verbouwing gestoken in isolatie, zonnepanelen en de nieuwe klimaatbeheersing van het pand”, legt wethouder Peter Verheij uit.


Ruim 9 miljoen

De renovatie heeft in totaal ruim 9 miljoen euro gekost. Peter: “Het gebouw is nu in alle opzichten van deze tijd en kan weer tientallen jaren mee.”


In het najaar wordt er een open dag georganiseerd voor de inwoners van Alblasserdam, mits de corona-omstandigheden dat toelaten uiteraard.


Bert Bons