• Björn van Dijl (links) bij de opening van Le Barrage in Alblasserdam.
• Björn van Dijl (links) bij de opening van Le Barrage in Alblasserdam. Foto: Bert Bons

De 1,5 meter niet overal werkbaar

"Er gaat kaalslag plaatsvinden'

alblasserdam/papendrecht • Naast een flinke daling van inkomsten was er tot dinsdagavond ook de onzekerheid: wat worden vanaf 1 juni de richtlijnen?

Horecaondernemer Björn van Dijl, eigenaar van onder andere Le Barrage in Alblasserdam en grand café & restaurant Willaerts in Papendrecht: “De richtlijnen moeten gekoppeld worden aan een noodmaatregelenpakket, anders gaat 75 procent van de horeca het niet redden, is mijn voorzichtige schatting. Er gaat dan een kaalslag plaatsvinden in onze branche.”

Stefan van Hulst, mede-eigenaar van LOES aan het Oude Veer in Papendrecht: “We horen nu twee verhalen. Het ene is: iedereen moet 1,5 meter uit elkaar zitten. In dat scenario gaan we niet open met onze horeca. Onze winkel blijft wel open.” De andere mogelijkheid is gebaseerd op het protocol dat Horeca Nederland maandag 11 mei publiceerde. Van Hulst: “Volgens dat protocol mogen er vier mensen bij elkaar aan een tafel zitten, op normale afstand. En als mensen met elkaar één huishouden vormen, mogen het meer dan vier mensen zijn, tot maximaal acht. Als dit de richtlijn wordt, gaan we wél open met onze horeca.”


Terrassen niet open

Onder de vlag van de Willaerts Group runt Van Dijl zes horecaondernemingen, met 250 personeelsleden. “Vier van mijn ondernemingen hebben een groot terras. Maar als iedereen op 1,5 meter afstand moet zitten, gaan wij geen terrassen openen. Het frustrerende is: bij de bouwmarkten lopen mensen elkaar omver en staan geen controleurs, maar bij onze terrassen komen ze straks natuurlijk controleren.”
Donderdag 14 mei nam de gemeenteraad van Papendrecht een motie aan om terrassen te verruimen. Van Dijl: “De houding op het gemeentehuis is: als we ergens mee kunnen helpen, willen we dat serieus overwegen. De gemeente bekijkt ook of de betaling van terrashuur uitgesteld kan worden of deels kwijtgescholden. Dat is fijn. Ook naar het verruimen van openingstijden wordt gekeken.”

'De frustratie en wanhoop bij horecaondernemers zijn enorm groot'

Het frustreert Van Dijl dat de gemeente uiteindelijk weinig kan bepalen en dat elke veiligheidsregio zijn eigen normen vaststelt. “Het plan van Horeca Nederland is aangenomen door het Ministerie van Economische Zaken, maar wij zijn afhankelijk van de besluitvorming door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Als daar wordt gezegd dat er tussen elke persoon 1,5 meter moet zitten, krijg je tafels van 1.80 bij 1.80 meter. Dan moeten we nieuwe tafels gaan maken. De frustratie en wanhoop bij horecaondernemers zijn enorm groot.”


Medisch verhoor

Van Dijl is er kritisch over dat mensen elkaar bij bouwmarkten mogen verdringen, terwijl de horeca zich moet houden aan strenge regels. “Ik ben dit werk gaan doen omdat ik gastvrijheid verlenen leuk vind, nu moet ik verkeersregelaar en politieagent gaan zijn. Mensen zullen moeten wennen aan een nieuw soort service; ze worden opgevangen en krijgen dan eerst een medisch verhoor.” Van Hulst: “We moeten gasten vragen: heeft u koorts, hebt u gezinsleden die koorts hebben, enzovoort. Gek om die vragen te moeten stellen, alsof je een ziekenhuis runt. Iedereen gaat natuurlijk zeggen dat hij gezond is, het is hypocriet om te zeggen dat je daarmee alle gezonde en niet gezonde mensen kunt onderscheiden.”

“We hebben geen keus”, zegt Van Dijl over het openen van zijn restaurants op 1 juni, voor een beperkt aantal gasten. “We mogen dan dertig mensen binnen hebben, inclusief personeel. We zien het meer als een aanloopje naar 1 juli. Dan mag je honderd mensen binnen hebben, maar dat is ook niet rendabel. Er moet meer maatwerk komen; bij Le Barrage met drie etages mogen, net als in een kleine gelegenheid met één etage, net zo weinig mensen naar binnen.”

Het lunchcafé van Van Hulst blijft dicht als de regering het protocol van Horeca Nederland opzij schuift. “Als iedereen 1,5 meter uiteen moet zitten, gaan we niet open. Ik denk dat veel horeca dicht blijft als de regels te streng zijn.” Ook op 1 juli, als de horeca zonder tegenbericht maximaal honderd gasten mag ontvangen, gaat LOES niet open zolang de regering het voorstel van Horeca Nederland niet overneemt.

John van Krimpen van Het Wapen van Alblasserdam, een onderneming die al meer dan een eeuw van generatie op generatie werd overgedragen, gaat hoe dan ook open. “We gaan een zaal inrichten voor dertig hotelgasten, boven kunnen we dertig gasten ontvangen, voor reserveringen. Daar zullen we werken met tijdzones: dertig mensen vroeg, dertig laat. Waar ik heel bang voor ben, is dat je straks met een dubbel aantal personeelsleden slechts een omzet van 30 procent haalt." Meer op: Klaroen.nl.