Verbeteringen artikel

papendrecht • Piet van Wijngaarden uit Papendrecht, auteur van onder meer het boek ‘Papendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog’, heeft enkele verbeteringen voor het artikel dat vorige week in de Klaroen verscheen over huwelijken tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Dat artikel was bij de redactie van de Klaroen aangeleverd door Stichting Dorpsbehoud Papendrecht.


Mooi artikel

Piet schrijft: “Ten eerste complimenten voor het mooie artikel ‘Eerste huwelijk in de oorlog’. Toch is dit voor mij het moment om dit mailtje aan je te richten.


Zoals je weet ben ik de auteur van het boek ‘Papendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog’, een werkstuk waar ik een groot aantal jaren mee bezig ben geweest. Ik heet wel Piet, maar ik ben ook een Pietje Precies.


Dag later

Wat hier nu op pagina 47 is vermeld, klopt niet helemaal. Ten eerste, de huwelijksdatum van Pleun Visser is niet 15 mei 1945, maar woensdag 16 mei 1945. Dat blijkt uit een kopie van de loonlijst van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), waar Pleun lid van was.


Ander uniform

Pleun trouwde niet in een geallieerd uniform, maar in een uniform van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten.


De trouwjurk was niet gemaakt van Canadese parachutezijde (waar zou je die op dat moment gehaald moeten hebben?) maar van Duitse parachutezijde. Jans de Koning, vrouw van Jan Levisson, trouwde later dat jaar in een zelfde soort japon, alsmede de vrouw van Jo Hardam, ook gemaakt van dezelfde parachutezijde (zie foto's en tekst in boek ‘Papendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog’).


Gestolen

Deze parachutes waren gestolen (toegeëigend) uit de fabriek Aviolanda III op de Noordhoek door het Papendrechtse verzet. Voor de oorlog maakte Aviolanda al parachutes en daar zijn ze gedurende de oorlog mee verdergegaan, alleen voor een andere opdrachtgever.


De gestolen parachutes werden overigens verstopt bij dokter Rietveld in de kelder.”