Verder kijken dan je schuur groot is

Feit 1: we ruimen massaal op nu we veel thuis zijn.
Feit 2: afval gescheiden inleveren is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Feit 3: het is druk bij de afvalstations en dat betekent wat langer wachten.

En zo zien we regelmatig afval naast de restafvalcontainers in de wijk staan. Op zichzelf al geen fraai gezicht, en ook niet erg sociaal. Maar het kan erger. Afgelopen week heeft een Alblasserdammer het nodig gevonden om zijn troep uit de schuur bij de afvalcontainer in de Vijverhof te zetten. Niet zomaar troep, maar 9 (!) flessen thinner, een jerrycan thinner en een jerrycan koelvloeistof. Chemisch afval dus.
In eerste instantie dacht ik: “wat een schaamteloos type dat zoiets doet.” Maar dat klopt niet. Want de betreffende persoon deed dit in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 mei, waaruit ik opmaak dat hij/zij zich wel degelijk schaamt voor deze daad.
Zoals ik al schreef, is afval op straat geen fraai gezicht. Als het afval betreft waar dieren op afkomen, ligt het afval in korte tijd door de hele wijk. Maar chemisch afval! Wat als spelende kinderen daarmee aan de haal gaan? Is dat uw gemakzucht waard?
Ik hoop dat degene die zich in dit verhaal herkent, zich in het vervolg drie keer bedenkt bij de volgende opruimactie. De rit naar Karwei destijds om de flessen te kopen is vrijwel gelijk aan de rit naar het afvalstation in H.I. Ambacht. Dus dat het zoveel moeite is om je afval weg te brengen, is onzin. Ik heb nu de krat met alle flessen en jerrycans mee naar huis genomen. Ik zal voor u met mijn auto naar het afvalstation rijden en in de rij gaan staan om dit chemisch afval op de juiste wijze te laten verwerken. Ik hoop dat u dit waardeert. Maar bovenal hoop ik dat u in het vervolg uw eigen afval op een socialere manier opruimt. Even iets verder kijken dan uw eigen schuur groot is…

Inge Nieuwenhuis, Alblasserdam


Medische diensten

regio • Hieronder staan de weekenddiensten van de huisartsen (tevens voor Hemelvaartsdag donderdag 21 mei).

Alblasserdam - Regionale huisartsenpost Drechtsteden, Albert Schweitzer, locatie Dordwijk van maandag t/m vrijdag van 17.00 tot 8.00 uur. De centrale post is op za., zon- en feestdagen, dag en nacht geopend voor spoedeisende huisartsgeneeskundige zorg. Voor een bezoek aan de huisartsenpost eerst tel. een afspraak maken op tel. 078-2020020.

Waarneemgroep “Alblasserwaard-West-Noord-West” Huisartsen Streefkerk – Nieuw-Lekkerland – Kinderdijk - Middagdiensten ma. t/m vr. Wie er dienst heeft is te vinden op het antwoordapparaat van uw eigen huisarts. Avond-, nacht- en weekenddiensten: de regionale Huisartsenpost Dordrecht, tel. 078-6542600. (alleen voor spoedgevallen wat niet kan wachten tot de volgende werkdag).