• De terrassen hoe die eruit zouden kunnen gaan zien.
• De terrassen hoe die eruit zouden kunnen gaan zien. Foto: VVD Papendrecht

Unanieme steun voor ruimere terrassen

papendrecht • De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een voorstel om de terrassen van de horeca te verruimen.

De horeca mag vanaf 1 juni haar terrassen openen. Ook binnen mag men heel beperkt open gaan. Volgens de VVD van Papendrecht, die een motie voor de terrasverruiming indiende, zal het een hele uitdaging worden om binnen de bestaande (terras)ruimte te voldoen aan de 1,5 meter-eisen.


Tot half oktober

Omdat mensen behoefte hebben ontspanning buitenshuis en om de ondernemers te steunen, stelde de VVD voor om de terrassen tot in ieder geval half oktober tijdelijk te verruimen. Dit moet in overleg gebeuren met de ondernemers en omwonenden, want het mag niet tot overlast leiden.


Ook zou er in overleg met de horeca een extra gezamenlijk terras ingericht kunnen worden. Dat zou dan gaan om een zogenaamde Street Food Market, in het Nederlands ook wel een Smikkelstraat genoemd. Voor de verruiming van de terrassen moet de gemeente geen leges vragen, vindt de VVD.


Steun in de rug

De overige partijen in de Papendrechtse raad schaarden zich achter de motie van de VVD. Ook wethouder Pieter Paans van onder meer financiën omarmde het voorstel. Paans: “We erkennen dat de horeca in moeilijke tijden zit. De motie voldoet aan de noodverordening. Dit is een steun in de rug.”


Kanttekening

De wethouder maakte nog wel een kanttekening over het gevraagde overleg met omwonenden. “Dat kan geen uitgebreid participatietraject worden. We kunnen niet aan iedereen gaan vragen of ze het ermee eens zijn. Daarvoor hebben we de tijd niet.”

José van der Tak (Onafhankelijk Papendrecht) reageerde daarop: “Ik begrijp dat we snel moeten handelen. Maar wat als de verruiming van het terras tot overlast leidt voor omwonenden? Kan de vergunning dan worden ingetrokken?"


Leven en laten leven

Paans: “Het is leven en laten leven. We hebben ons uiteraard te houden aan geluidsnormen. Maar je kan als omwonende niet zomaar zeggen; ‘Dit willen we niet’. We hebben een prachtig plein wat we hiervoor goed zouden kunnen gebruiken.”

De wethouder vertelde verder dat hij de invulling van de verruiming van de terrassen en de ideeën voor een Street Food Market graag aan de ondernemers overlaat. “Wij zullen maximaal faciliteren”, beloofde hij. Afgelopen maandag had hij een overleg met de horeca om de mogelijkheden verder te bespreken.


Bert Bons