Afbeelding
Foto:

Gesteggel over vergoeding voor duo-raadsleden

papendrecht • De raadsleden van Papendrecht hebben donderdag tijdens de digitale raadsvergadering geruime tijd gesteggeld over de vergoedingen voor duo-raadsleden.

Enkele kleinere partijen in de raad hadden de discussie aangezwengeld, omdat zij het onterecht vonden dat hun duo-raadsleden geen vergoeding zouden krijgen over de afgelopen maanden. Tijdens de corona-crisis zijn vergaderingen niet doorgegaan, waardoor zij geen presentiegeld zouden ontvangen. “Niet terecht”, vonden Onafhankelijk Papendrecht (OP), GroenLinks, ChristenUnie, SGP, CDA, PvdA, VVD en D66. Zij vonden het logisch om een vergoeding te gunnen aan de duo-raadsleden voor het werk dat ze verrichten. Want ook nu vergaderingen tijdelijk niet doorgegaan zijn, is hun inbreng belangrijk voor het functioneren van met name kleinere partijen.

Alleen Papendrechts Algemeen Belang (PAB) stond er anders in. “Wij hopen dat dit voorstel niet in stemming gebracht wordt. Dat zou beter zijn voor het aanzien van de gemeenteraad”, begon André Stremler namens PAB. “Dit moet je niet doen in een tijd van corona, waar veel bedrijven het moeilijk hebben en omvallen. Het is een verkeerd signaal als je jezelf gaat ondersteunen voor iets waar je niet bij bent geweest. Dat kun je niet uitleggen aan de bevolking.”

De overige partijen konden het wel uitleggen. “Ook nu er geen vergaderingen zijn geweest, zijn ze actief geweest.” Derya Karso (PvdA): “Dit is het minimale wat je kan doen om mensen te waarderen.”
Bert Grimmius (GroenLinks) kaatste de bal terug naar het PAB. “Ik vind het ongepast dat het PAB dit voorstel ongepast vindt. Het is weliswaar zo dat ze niet vergaderd hebben, maar ik ben niet alleen raadslid. Ik moet het hebben van mijn duo-raadsleden. Hun werkzaamheden zijn gewoon doorgegaan.” Ook andere partijen spraken hun afkeuring uit voor het standpunt van PAB. ‘Beneden alle peil’ en ‘arrogant’ waren woorden die hierbij gebezigd werden.

Even later haastte Stremler zich om te zeggen dat zijn partij duoraadsleden prima waardeert. Maar hij bleef bij zijn standpunt. “Als ze hun werk doen, krijgen ze een beloning ervoor. Maar als er vergaderingen niet doorgaan, hoeven ze geen presentiegeld te ontvangen. Het gaat om 170 euro wat ze mislopen. Je kan fractiegelden ervoor gebruiken als je hen belonen wil.”
Fractiegeld is een algemene vergoeding die partijen krijgen om te kunnen functioneren. Volgens PAB zou dat geld gebruikt kunnen worden om duo-raadsleden te betalen. Volgens de overige fracties mag dit met de huidige richtlijnen juist niet. Het geld mag niet daarvoor gebruikt worden. Daarom kwamen ze met een voorstel voor een tijdelijke regeling om duo-raadsleden te vergoeden in corona-tijd.

Voor het PAB bleef het een principe-kwestie om geen geld te geven voor iets wat niet geweest is. Voor de overige partijen was het ook een principe-kwestie, maar dan om duo-raadsleden op deze wijze te waarderen voor hun inbreng. Het gaat overigens om 50 procent van wat normaal uitgekeerd worden als presentiegeld bij vergaderingen. Er is een totaalbedrag van ongeveer 1900 euro mee gemoeid.

Het voorstel werd uiteindelijk aangenomen met 14 stemmen voor en 9 stemmen tegen.