• Zakken afval naast de ondergrondse containers.
• Zakken afval naast de ondergrondse containers.

Extra wagen tegen 'zwerfafvalzakken'

papendrecht • Afvalbedrijf HVC gaat een extra wagen inzetten om zogenaamde 'zwerfafvalzakken' te kunnen meenemen. Dat zijn afvalzakken die naast ondergrondse containers worden gezet.

Dat maakt HVC bekend naar aanleiding van klachten van bewoners van de Boomgaardstraat in Papendrecht. Bij het afvaleiland op de parkeerplaats achter hun woningen staan geregeld vuilniszakken opgestapeld naast de ondergrondse containers.

Deze melding komt HVC vreemd voor. "De containers ter plekke hebben genoeg capaciteit voor plastic", meldt woordvoerder Vibeke Helder van HVC. "De zakken zijn inmiddels weggehaald en we houden een extra oogje in het zeil de komende weken."

De reden dat de zakken wat langer zijn blijven liggen is dat ze niet eenvoudig met de vrachtwagen meekunnen. Vibeke: "Wij sturen er in het vervolg een wagen achteraan waarmee dat wel eenvoudiger is voor de chauffeur."

"Wat we vaak zien met bijplaatsingen is dat een paar mensen een zak ernaast zetten terwijl de containers niet vol zijn. Wanneer andere mensen dan komen met hun zakken, dan gaan ze er vanuit dat de containers vol zitten en plaatsen ze hun zakken er vervolgens weer naast. Zo kan er in een korte tijd een ophoping ontstaan van zakken."

Ze vervolgt: "Het kan ook zo zijn dat mensen te volle zakken hebben die niet door de opening passen en daardoor de zakken ernaast plaatsen. Wij zullen de komende tijd onze communicatiekanalen inzetten om hier aandacht aan te schenken. Verder zullen we dus extra rondes rijden om ervoor te zorgen dat zakken die naast de containers liggen, sneller worden weggehaald."