• Piet Bouman en Peter van der Giessen in de tuin van de heer en mevrouw Elean. Tijdens de oorlog leidde Dr. Rietveld van hier uit het Papendrechts verzet.
• Piet Bouman en Peter van der Giessen in de tuin van de heer en mevrouw Elean. Tijdens de oorlog leidde Dr. Rietveld van hier uit het Papendrechts verzet.

21 borden met uitleg door heel Papendrecht

Herinneringsroute aan de oorlog

papendrecht • In de stromende regen gingen de mannen op pad om de 21 borden, die samen de Route '40-'45 vormen, te plaatsen. Peter is binnen het 4-mei Comité verantwoordelijk voor de realisering van de route; één van de vele projecten die het Comité in dit bijzondere herdenkingsjaar heeft weten te realiseren.

Voorzitter Wim de Leur is er eerlijk over: "Het is niet ons eigen idee. Het was een groep kinderen van de basisschool die dit plan opperden tijdens een bijeenkomst die de gemeente voor de Papendrechtse jeugd had georganiseerd. In de raadzaal mochten ze hun voorstellen presenteren over hoe we '75 jaar vrijheid' moesten herdenken. Eén van de plannen was het uitzetten van een route langs bijzondere plekken uit de oorlog en dat sprak me enorm aan. Na afloop heb ik met deze kinderen nog uitgebreid nagepraat en ik heb ze beloofd dat we hun plan zouden gaan uitvoeren. In die periode was ik als eindredacteur ook nauw betrokken bij het boek 'Papendrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog' dat Pieter van Wijngaarden heeft geschreven en daardoor wist ik dat er tijdens de bezettingsjaren ook in Papendrecht veel meer is gebeurd dan de meeste mensen weten. We hebben toen als 4-mei Comité samen met Pieter een keuze gemaakt uit de vele tientallen plekken waar in onze gemeente een stukje oorlogsgeschiedenis ligt en zo is die route tot stand gekomen.

We konden gebruik maken van het fotoarchief van Dorpsbehoud en van Pieter. Elise de Koning, een Papendrechts ontwerpster, heeft op basis daarvan de 21 schitterende borden ontworpen".

De Leur vindt de Route '40-'45 het hoogtepunt van alle activiteiten van het 4-mei Comité. "Het was ook een mooi stukje samenwerking", zegt hij tevreden. "Samen met Sandra Verdoorn en Jeanette Schenk, hebben we als compleet comité op een aantal zaterdagen foto's en teksten besproken en zijn we door Papendrecht gaan zwerven, op zoek naar de beste plekken. Pieter was dan onze gids. Die moesten we af en toe wat afremmen, anders hadden er wel 100 borden gestaan", lacht De Leur.

Het is de bedoeling dat de borden nog jarenlang blijven staan. De gemeente had op voorhand alle scholen binnen de gemeente al benaderd, met het aanbod om onder leiding van een gids de route te gaan lopen. Daar werd enthousiast op gereageerd, maar ook hier gooide het coronavirus roet in het eten.

Peter Jan van der Giessen hoopt dat ook heel wat volwassenen van binnen en buiten Papendrecht de route gaan verkennen. "Ik denk dat Papendrecht hiermee toch weer een stukje interessanter wordt", zegt hij stellig. "Ik loop al jaren te drammen over zo'n route en ik ben blij dat de jeugd ons net dat extra zetje heeft gegeven. Het is best veel werk en je moet echt zeker zijn van wat je opschrijft. Maar het was de moeite waard. Misschien komen er nog wel opmerkingen, maar die kunnen we dan in de zogenaamde QR-code op de borden verwerken. Als je je mobiele telefoon bij die code houdt, krijg je via de site van Dorpsbehoud nog wat extra informatie. Die code is overigens nog niet in de lucht, daar zijn we druk mee bezig. Op elk bord wordt ook verwezen naar het boek van Piet van Wijngaarden. De hele route wordt daarin uitgebreid toegelicht. Daarnaast komt er over enkele weken ook een gratis brochure, waarop de route beschreven staat. Ook daar wordt hard aan gewerkt."

Hard gewerkt wordt er sowieso wel. Peter en Piet Bouman zijn in de loop van de dag doorweekt en niet alleen van de regen. Als ze druk aan het spitten zijn in de tuin van Dr. Elean en zijn vrouw aan het Oude Veer, komt Wim de Leur eens poolshoogte nemen. Het is dan net even droog. "Zwaar werk zeker", vraagt hij grinnikend, als hij de natte en bemodderde mannen ziet staan. Peter kan er wel om lachen. Piet mompelt iets over 'weer een opzichter' en draait z'n grondboor verder de stugge klei in, vol met wortels van de kastanjeboom die hier tot voor kort stond.

De Leur stapt tevreden op z'n fiets, in de wetenschap dat er een prachtige klus geklaard wordt. Het comité heeft alles afgerond wat ze beloofd hadden te doen. Hij kan rustig afscheid nemen.