• Winkels in Alblasserdam mogen op tweede feestdagen open.
• Winkels in Alblasserdam mogen op tweede feestdagen open. Foto: nl.123rf.com

Winkels open op 'tweede feestdagen'

alblasserdam • Winkels in Alblasserdam mogen binnenkort ook op tweede feestdagen hun deuren openen van 12.00 tot 18.00 uur.

De politieke partijen in Alblasserdam lieten afgelopen week tijdens de commissievergadering weten daar voorstander van te zijn of er zich in ieder geval er niet tegen te verzetten. Dinsdagavond 21 april tijdens de raadsvergadering volgt het definitieve besluit.

Door de aanpassing van de winkeltijdenverondering is het mogelijk voor detaillisten in Alblasserdam hun winkel van 12.00 tot 18.00 uur te openen op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Tweede Kerstdag (mits deze niet valt op een zondag) en Hemelvaartsdag.

Voor de openstelling op deze dagen moet ontheffing worden aangevraagd bij het college van B&W. De ontheffing kan in één keer voor Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Tweede Kerstdag en Hemelvaartsdag worden aangevraagd. Elk nieuw kalenderjaar dient de ontheffing opnieuw te worden aangevraagd.

Die ontheffing was meteen ook de grootste drempel voor de raad om in te stemmen. Met name VVD en D66 vroegen aan wethouder Peter Verheij om die ontheffing te vervangen door een vrijstelling, zodat ondernemers geen verzoek in hoeven te dienen bij de gemeente. Wethouder Verheij begreep die oproep, maar ging er niet in mee. "Met het aanvragen van een ontheffing houden we er grip op, kunnen we als dat nodig is voorwaarden stellen." Wel beloofde hij te zullen kijken of een ontheffing voor meerdere jaren verleend zou kunnen worden.

SGP en ChristenUnie zijn geen voorstander van de verruiming van de winkeltijden, maar gaven aan wel in te stemmen. Corné van Werkhoven (SGP): "We zijn blij dat er rekening is gehouden met de kerkdiensten op deze dagen, door de opening pas vanaf 12.00 uur toe te staan. De tweede feestdagen zijn ook geen zondagen."

En Teus Stam (ChristenUnie): "We zijn hier niet blij mee. Het is weer een stap naar de 24/7-economie en daar zijn we fervent tegenstander van. Maar we zullen ons hier niet tegen verzetten."