• De Coronapieper van VORM en Mapiq.
• De Coronapieper van VORM en Mapiq. Foto: VORM

VORM: coronapieper voor bouwsector

papendrecht • In de strijd tegen het coronavirus ontwikkelden VORM en Mapiq een Coronapieper. Drie weken geleden sloegen zij de handen ineen voor deze belangrijke innovatie. De bouwsector staat namelijk voor uitdagingen tijdens de coronacrisis. Minder dan 1,5 meter afstand houden is met deze pieper verleden tijd. Sensoren wijzen bouwvakkers erop dat zij binnen een straal van 1,5 meter tot elkaar staan.

Drie weken geleden deelden de kinderen van Hans Meurs het idee van de coronapieper. Hans, algemeen directeur van VORM, was direct overtuigd: we moeten dit doen om 1,5 meter afstand te borgen. Posters met daarop de maatregelen en fysieke strepen in schaftruimten zijn onvoldoende. Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM, zette het idee uit onder start-ups via Holland Contech & Proptech. Mapiq bleek de beste match in de ontwikkeling van de Coronapieper.

"Leuk om te merken dat gevestigde partijen het als onmogelijke opgave bestempelden om binnen een maand een 'coronapieper' te ontwikkelen. Mapiq greep de uitdaging meteen aan en was voor mij geen twijfel aangezien zij zichzelf op het smartbuilding terrein meer dan bewezen hebben".

"De komende tijd zal mensen op een veilige afstand van elkaar houden de grootste uitdaging worden, slimme technologie kan daarin uitkomst bieden. Als Mapiq zetten wij graag onze kennis en wendbaarheid in om bij te dragen aan de huidige situatie, daar is dit project een mooi voorbeeld van", aldus Sander Schutte, CEO van Mapiq.

Terwijl de overheid druk is met maatregelen voor de bouw, zit VORM niet stil. "Met de Coronapieper hebben we een belangrijke innovatie ontwikkeld voor de bouwsector, in slechts drie weken tijd", vertelt Hans Meurs, algemeen directeur van VORM. "We doen er op onze bouwplaatsen alles aan om onze medewerkers te beschermen, van fysieke strepen op de vloer tot nu dus de Coronapieper. Een belangrijke ontwikkeling in deze tijd!"


De Coronapieper is ontwikkeld voor de bouwsector, maar kan ook zeker bruikbaar zijn voor andere sectoren. Op dit moment onderzoeken VORM en Mapiq de mogelijkheden om de Coronapieper op grotere schaal te produceren.