• De beëdiging van Akkie Bokma als raadslid voor de VVD.
• De beëdiging van Akkie Bokma als raadslid voor de VVD. Foto: Gemeente Papendrecht

Raad: alleen het hoogstnoodzakelijke

papendrecht • De gemeenteraad van Papendrecht heeft in de afgelopen week tweemaal vergaderd. Die vergaderingen verliepen heel anders dan normaal, vanwege de corona-crisis.

De eerste bijzondere gemeenteraadsvergadering van Papendrecht vond plaats op woensdagavond 8 april. Het gemeentebestuur had deze gemeenteraadsvergadering belegd, maar vanwege de corona-maatregelen mochten daarbij niet de 23 gemeenteraadsleden van Papendrecht aanwezig zijn. Vooraf was afgesproken dat niemand van de raad zou komen.

Officieel mag een gemeenteraadsvergadering echter pas gehouden worden als minimaal de helft van het aantal raadsleden plus één aanwezig is. In Papendrecht gaat het daarbij dus om 12 raadsleden. Dat wordt het quorum genoemd.

De burgemeester en de griffier constateerden woensdagavond na de opening van de vergadering dat aan deze vereiste uit de Gemeentewet niet werd voldaan. Geen van de 23 raadsleden was naar de raadzaal van het gemeentehuis gekomen.

Daarop heeft de burgemeester direct een nieuwe raadsvergadering uitgeschreven. Deze vergadering werd gehouden op donderdag 9 april, vanaF 20.20 uur. Voor een nieuw uitgeschreven vergadering geldt de minimale vereiste aanwezigheid niet. Deze vergadering kan met de aanwezigheid van minimaal één raadslid doorgaan.

Bij de raadsvergadering van donderdag 9 april waren aanwezig: Margré van Wijngaarden, Arjan Kosten, Sophia de Keizer en Akkie Bokma (vanaf agendapunt 10). Vanwege een technische storing was het niet mogelijk thuis live mee te kijken naar de vergadering. De raadsvergadering is wel opgenomen; de video-opnames staan op de website van de gemeenteraad van Papendrecht: www.raad.papendrecht.nl.

De volgende besluiten zijn donderdag genomen: Akkie Bokma is toegelaten als raadslid voor de VVD; Leo Quist is benoemd als duo-raadslid GroenLinks; bij het vertrek van Marco de Haas (VVD) en Jennie Vos (GroenLinks) wordt op een later moment stil gestaan; de verordening tot wijziging van de Legesverordening 2020 is vastgesteld. De vier aanwezige raadsleden stemden voor het voorstel; de tijdelijke wijziging verordening winkeltijden is bekrachtigd. Hierover namen de raadsleden op vrijdag 20 maart een voorlopig besluit, via de digitale weg. De wijzigingsverordening zorgt ervoor dat levensmiddelen winkels tijdens de coronacrisis elke zondagmiddag open kunnen zijn. Dit geldt voor de duur van de noodverordening. Arjan Kosten (SGP) en Margré van Wijngaarden (PAB) gaven een stemverklaring. De uitgesproken teksten zijn te vinden bij de stukken van de raadsvergadering. Arjan Kosten (SGP) stemde tegen het voorstel, de anderen voor.