• De beleving van het uithangen van de vlag zal anders zijn.
• De beleving van het uithangen van de vlag zal anders zijn. Foto: Marijke Verhoef

Verdeeld over annuleren eindexamen

papendrecht • De mededeling van minister Slob dat de centrale eindexamens dit jaar niet door zullen gaan, heeft geleid tot wisselende reacties bij leerlingen.

Manal (17) is blij dat het eindexamen geannuleerd is, terwijl haar vriendin Romy (15) het juist jammer vindt dat ze geen 'normaal' examen kan doen. Beide meiden komen uit Papendrecht.

Veel minder stress

"Het geeft mij veel minder stress nu ik weet dat het niet doorgaat", vertelt Manal Aachouba. Ze zit net als Romy Bakermans in het laatste jaar van de vmbo kader opleiding Zorg en Welzijn op De Lage Waard aan de Burgemeester Keijzerweg.

Manal is blij dat ze nu alleen maar opdrachten hoeft te doen en schoolexamens hoeft te maken. "Ik was bang dat het centraal eindexamen me niet zou gaan lukken vanwege de stress."

Juist jammer

Haar vriendin Romy heeft daarvan minder last. Ze vindt het juist jammer dat het centraal eindexamen geannuleerd is.

"Ik heb daardoor een beetje het gevoel alsof ik straks mijn diploma niet echt heb verdiend. Alsof ze het nu zomaar weggeven. Ik had het ook leuk gevonden om dat spannende moment mee te maken waarop je gebeld wordt of je geslaagd bent. Dat gaan we nu niet meemaken."

Voor Romy is daardoor nu een beetje de motivatie weg om er nog vol voor te gaan. Net als Manal staat ze er overigens goed voor. Normaal gesproken gaat ze zonder problemen slagen.

Spijbelen lukt niet

Het onderwijs op afstand en het thuis leren 'lukt wel', maar is voor beide meiden toch wel lastig.

"Het is moeilijk om het vol te houden. Gelukkig zitten mijn moeder en mijn mentrix erbovenop. Spijbelen lukt niet echt", lacht Romy.

Goede begeleiding

Manal is zeer te spreken over de begeleiding die ze krijgt vanuit school. "Je kunt ze altijd bellen of mailen. Ik heb daarvan een paar keer gebruikt gemaakt en dat werkte goed."

De twee vriendinnen missen bepaalde aspecten van het normale schoolleven.

Manal: "Ik vind het wel jammer dat we elkaar op school nu niet meer zien. Ik mis het samenzijn en het lol maken met de leraren en met vrienden en vriendinnen op school."

Ze vervolgt: "Straks is ineens deze schoolperiode voorbij en hebben we het niet eens op een normale manier kunnen afsluiten met elkaar. Daar baal ik echt van."

Bert Bons