Afbeelding
Foto: Stokfoto 123RF.com

Coronavirus: jongeren bieden hulp aan

regio • Op sociale media zijn er meerdere te vinden: jonge inwoners van de Alblasserwaard die hun hulp aanbieden aan mensen die dat door het coronavirus kunnen gebruiken.

Een goed voorbeeld is Ravi Rekker uit Oud-Alblas. Zij laat via Facebook weten de handen uit de mouwen te willen steken. 'Zijn er mensen die morgen hulp nodig hebben met klusjes die bewoners van Oud-Alblas niet kunnen doen, omdat ze bijvoorbeeld kwetsbaar zijn voor het coronavirus? Zo ja, dan ik het graag. En ik doe het voor niks.'

Kinderen
CDA-raadslid Dagmar van de Herik uit Nieuw-Lekkerland doet eenzelfde aanbod via Twitter. 'Iemand die ik kan helpen met boodschappen doen of misschien kan helpen op de kinderen te passen? Ik zit helaas drie weken thuis en wil mijn tijd graag inzetten voor anderen in plaats van drie weken netflixen', schrijft ze op Twitter.

"Ik volg een opleiding maatschappijleer en loop stage, maar alles is stilgelegd", motiveert Dagmar. Ze is raadslid namens het CDA in Molenlanden en heeft zich aangesloten bij de website www.coronahelpers.nl. Daar komen hulpaanbod en hulpvragen bij elkaar en worden taken verdeeld.

"Momenteel pas ik op de kinderen van mijn zus, maar ik kan natuurlijk nog veel meer doen", vervolgt Dagmar. Ze is niet bang voor risico's die ze loopt wanneer ze voor anderen klusjes gaat uitvoeren zoals boodschappen doen of medicijnen ophalen. "Natuurlijk moet je goed je voorzorgsmaatregelen nemen, maar ik zit gelukkig niet in de risicogroep."

Solidariteit
"Het is voor mij een actie van solidariteit. Ik heb de gelegenheid om te helpen, terwijl anderen voorzichtig moeten zijn en de deur niet uit kunnen of willen gaan. Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen."

Voor ouderen die geen internet hebben, verwijst Dagmar naar de L. en N. Smit's Stichting in haar dorp Nieuw-Lekkerland. Een aantal vrijwilligers van de Smitstichting is bereid een meldpunt te bemensen, zodat mensen daar met hun eenvoudige hulpvraag terecht kunnen, zoals boodschappen doen, medicijnen halen of iets van dien aard. Dagmar heeft zichzelf ook aangemeld om te helpen via de Smitstichting.

Voorzitter Jan Simons van de L. en N. Smit's Stichting benadrukt dat hier in de eerste plaats een taak ligt voor kinderen en/of de mantelzorger, maar als die ontbreken, kan er van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur gebeld worden naar 0184-689360.


Qbuzz: reizigers graag via achterdeur bus instappen

regio • Vervoersbedrijf Qbuzz vraagt reizigers om in verband met de uitbraak van het Coronavirus de komende tijd via de achterdeur van de bus in te stappen.

"Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn." Daarom verzoekt Qbuzz de reizigers in de bus dus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor vermindert het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs.