• De kinderboerderij is een van de getroffen instanties.
• De kinderboerderij is een van de getroffen instanties. Foto: Richard van Hoek

Iedereen hard getroffen door maatregelen corona

'Dit is een verdrietige periode'

regio • Bedrijfsleven, onderwijs, horeca en vooral mensen die ziek zijn; de samenleving wordt hard getroffen door het coronavirus. Waar iedereen eerst dacht dat het misschien wel voorbij zou waaien, kwam in de afgelopen dagen bedrogen uit. Eerst mochten we alleen geen handen schudden en moesten we opletten hoe we hoestten, daarna werden bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden. Zondag werd het sluiten van de scholen en de horeca toegevoegd aan de lijst met maatregelen.

Sociaal cultureel centrum Landvast aan de Haven in Alblasserdam heeft haar deuren moeten sluiten vanwege de strengere corona-maatregelen die sinds zondag 15 maart gelden. Alleen de balie is nog open voor vragen of wanneer mensen kaartjes willen retourneren.

"Het is een gekke en verdrietige periode, want je weet niet hoe lang het gaat duren", vertelt Hans Laheij van Landvast.

Economische klap

"Die drie weken zijn duidelijk, maar wat gaat er daarna gebeuren? We zijn druk bezig met het voorbereiden van het Bevrijdingsfestival. Moeten we daarmee stoppen? Voorlopig doen we dat niet, maar als je de mensen moet geloven die er verstand van hebben, zijn we er met drie weken nog niet. Dit wordt een economische klap van hier tot Tokio."

Na de eerste set maatregelen vanwege corona, die donderdag 12 maart afgekondigd werden, kon Landvast de bioscoop nog open houden. Er passen geen 100 mensen in de filmzalen en als de bezoekersstromen goed gescheiden worden, voldeed Landvast aan de richtlijnen.

Na de nieuwe, aangescherpte maatregelen van zondag 15 maart moet ook de bioscoop op slot. Hans: "Bij de films van vrijdag en zaterdag heeft ongeveer de helft van het aantal bezoekers alsnog afgezegd. De andere helft is gewoon gekomen."

Maatregelen

Nu de horeca dicht moet en de zalen niet meer verhuurd mogen worden, heeft Landvast maatregelen genomen. "Alle oproepkrachten worden niet opgeroepen en de rest gaat klussen. Er ligt nog wat verfwerk te wachten, dat al jaren geleden gedaan had moeten worden. We kunnen nu niet meer zeggen dat we geen tijd hebben! De plintjes zullen straks prachtig glimmen."

Intussen wordt er ook werktijdverkorting aangevraagd voor de medewerkers en blijft de balie in ieder geval deze week gewoon open. "Alleen zijn we wel van plan om de balie nog in de olie te zetten. Dat moest ook nog steeds gebeuren. Dus bezoekers moeten wel voorzichtig zijn."