• Beeld van de vrijwel lege Grote Kerk. Alleen de ambtsdragers zitten verspreid in de kerk.
• Beeld van de vrijwel lege Grote Kerk. Alleen de ambtsdragers zitten verspreid in de kerk. Foto: Adriaan Arkeraats

'Mooi dat we in het digitale tijdperk leven'

alblasserdam • Marieke Crisci en haar gezin heeft zondag 15 maart de kerkdienst op digitale wijze meegemaakt (zie foto op de voorpagina van deze krant).

Normaal gesproken gaat ze met haar man en twee kinderen (8 en 10 jaar) trouw naar de Grote Kerk aan het Cortgene in Alblasserdam, maar die had afgelopen zondag de beide kerkdiensten gehouden zonder publiek.

"Juist in deze tijd, waarin er veel angst is voor het coronavirus, is het belangrijk om je vertrouwen op God te kunnen stellen", legt Marieke uit. "Een kerkdienst en de preek kunnen daarbij helpen. Daar kun je hoop en rust uit halen."

De kerkdiensten van de Grote Kerk werden uitgezonden via Youtube. "Dat is wel anders dan wanneer je in de kerk zit. Nu zaten we op onze eigen bank en keken televisie. Maar verder is alles hetzelfde. We hebben voor de kinderen ook alles hetzelfde gehouden. Ze hadden hun kerktasje en hadden snoepjes bij zich. Ze hebben goed stil gezeten." De kwaliteit van de uitzending was prima. "Alles was goed te volgen. Alleen het geluid van het zingen was 's morgens wisselend. Ze maakten toen gebruik van opnamen, maar dat werkte niet goed. 's Avonds was er een zanggroepje vanuit de kerk dat kwam zingen in de kerk. Ze hielden goed afstand van elkaar en zorgden ervoor dat de samenzang goed klonk."

De familie Crisci had overige kerkleden uitgenodigd om de kerkdienst bij hun thuis mee te beleven. "Die oproep hadden we gedaan voor mensen die zelf geen televisie hebben, maar daarvan is geen gebruik gemaakt. Ik kan me wel indenken dat mensen dat niet snel doen, maar we vonden het belangrijk om het aan te bieden."

Marieke begrijpt dat het nu niet anders kan vanwege de strenge corona-maatregelen en is blij met de digitale kerkdiensten. Maar toch hoopt ze dat de kerken met Pasen weer gewoon open kunnen zijn. Dat is voor christenen één van de grootste feesten van het jaar. Goede Vrijdag en Pasen vallen in het weekend van 11 en 12 april. De strenge maatregelen vanwege corona gelden vooralsnog tot 6 april.