Afbeelding
Foto:

OP start doneeractie voor meting PFAS

papendrecht • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) is een doneeractie begonnen om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen naar PFAS in het Papendrechtse drinkwater.

OP had eigenlijk de gemeente Papendrecht willen laten opdraaien voor de kosten, maar een motie om dit voor elkaar te krijgen werd unaniem afgewezen door de Papendrechtse gemeenteraad. Alleen OP stemde voor de eigen motie.

"PFAS hebben een negatieve invloed op het menselijk lichaam. Deze stoffen nestelen zich in ons lichaam. Daar veroorzaken zij ernstige ziektes", redeneert OP. De stof is door jarenlange lozingen van Chemours in Dordrecht in de bodem gekomen. De gereguleerde PFAS vallen in Nederland onder de zogenoemde 'drinkwaterrichtwaarden' van het RIVM. Dat instituut leidde drie jaar geleden een landelijke meetcampagne naar FRD-903 (een van de GenX-stoffen) in drinkwater en drinkwaterwinningen in Nederland.

Het Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft volgens OP vorig jaar vastgesteld dat het Papendrechtse kraanwater 22x méér GenX bevatte dan het kraanwater uit Dordrecht en 142x keer meer dan het kraanwater uit Sliedrecht. "Wij willen graag weten hoeveel PFAS er daadwerkelijk in het Papendrechtse drinkwater zitten. Vervolgens willen we regelmatig deze metingen herhalen om te kijken of er sprake is van een stijging of een daling van de PFAS in het drinkwater." De metingen worden uitgevoerd door een professioneel wetenschappelijk laboratorium. OP: "We zullen de resultaten van de metingen publiekelijk bekend maken en iedereen informeren."

Doneren kan via een link op www.doneeractie.nl.