Afbeelding
Foto:

Motie van PAB over verhuurdersheffing voor sociale huurwoningen aangenomen

papendrecht • Tijdens de afgelopen Papendrechtse raadsvergadering heeft het PAB een motie ingediend om uit te spreken, dat de verhuurdersheffing geen positieve effecten heeft voor de woningvoorraad en zelfs negatief werkt voor de mogelijkheden van de woningcorporaties.

Tevens wordt in de motie het college van burgemeester en wethouders te Papendrecht opgedragen deze motie onder de aandacht te brengen van de minister voor milieu en wonen, aan de fracties van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de VNG en alle gemeenteraden in Nederland en er bij de rijksoverheid op aan te dringen de verhuurdersheffing af te bouwen of af te schaffen. Daardoor wordt de liquiditeit van de woningcorporaties zoals Woonkracht 10 niet onnodig meer belast, waardoor deze middelen weer beschikbaar komen voor meer duurzaam wonen in Papendrecht. Volgens de PAB kan het vrijkomende geld goed gebruikt worden voor starters en ouderen.

De motie werd aangenomen met 14 stemmen voor (PAB, CDA, SGP en PvdA). De overige partijen VVD, D66, ChristenUnie, Groen-Links en de andere lokale partij OP stemden tegen.

Tot 2 miljard euro
De woordvoering voor het PAB, de grootste partij in de Papendrechtse raad, werd gedaan door Ad Tromp. Het PAB constateerde via maar ook in deze motie dat er sinds 2014 bij corporaties en overige verhuurders met meer dan 50 sociale huurwoningen een verhuurdersheffing over de WOZ waarde plaatsvindt. Landelijk betekent dit per jaar een extra inkomsten voor overheid van 1, 7 miljard tot 2 miljard euro's extra heffing.

Energietransitie
Woonkracht 10, de woningcorporatie die in Papendrecht actief is, betaalde in 2019 een bedrag van 8,3 miljoen euro aan de landelijke overheid. Over de jaren 2014 tot en met 2019 was dat voor alleen de woningen in Papendrecht 15,2 miljoen euro en over alle woningen in de regio 41,9 miljoen euro. Deze gelden kunnen volgens het PAB, gelet de huidige noodzaak voor woningbouw, veel beter in de corporaties blijven om te worden ingezet voor woningbouw (duurzaam) en renovaties en isolatie van en klaarmaken van de woningvoorraad voor de komende energietransitie. Daarvoor is veel geld nodig. Ook voor woningbouw voor starters en ouderen kan het geld goed gebruikt worden.

De regeling is destijds mede ingevoerd omdat er toen een economische crisis was en een hoog opgelopen staatsschuld diende te worden afgebouwd. Thans is daarvan geen sprake meer en is er al enige tijd sprake van forse begrotingsoverschotten.

Motie overnemen
Het PAB is dan ook verheugd dat deze motie is aangenomen, maar realiseert zich dat de huidige regeringspartijen in Den Haag hierover uiteindelijk beslissen. Het PAB hoopt dan ook dat vele gemeenteraden in de regio deze motie zullen overnemen en deze op hun lokale situatie aan te passen en ook dus aan te nemen en eveneens door zenden aan de minister van Wonen en de politieke fracties van de Tweede Kamer. "Nu niets doen is geen optie", aldus Ad Tromp. "De komende jaren is qua woningvoorraad in koop- maar ook huurwoningen alle hens aan dek nodig, dus zeker ook bij de corporaties."