• Linda den Besten woont met veel plezier in haar duurzame tiny house in Ottoland.
• Linda den Besten woont met veel plezier in haar duurzame tiny house in Ottoland. Foto: Linda den Besten

'Enige hobbel is de toestemming van de provincie'

THD: 'Eerste tiny houses deze zomer'

regio • De gemeente Molenlanden stemde dinsdag 3 maart in met een pilot van drie jaar. Den Besten is tevreden, maar houdt ook nog een slag om de arm. "Ik juich pas echt als ons principeverzoek is goedgekeurd."

"Dat politieke partijen in Molenlanden de handen ineen geslagen hebben, heeft ervoor gezorgd dat het veel sneller ging. Het blijft nog spannend. Voor ons eerste project in Giessenburg is een toets ruimtelijke ordening gedaan; de uitslag was overwegend positief. Een zorgpunt is de aansluiting op riolering, maar die is voor ons project niet nodig. We willen zes tiny houses plaatsen die aangesloten worden op een helofytenfilter. De enige hobbel is de toestemming van de provincie, want die is nodig bij wijzigingen van het bestemmingsplan in het buitengebied."

Een tweede projectplan van THD betreft een locatie in een ander dorp in Molenlanden. Hiervoor zal THD binnenkort en principeverzoek indienen bij de gemeente. Den Besten: "Dit project willen we helemaal samen met de grondeigenaar vormgeven. Er is plaats voor vijf of zes tiny houses. Voor Molenaarsgraaf gaan we een derde plan indienen. Dit is een plan voor vijf huisjes. Hier gaat het om een bouwkavel waar je aansluitingen kunt realiseren. Voor bijvoorbeeld ouderen die een composttoilet te veel werk vinden, is dan wel aansluiting op het riool mogelijk."

Locaties geheim

Waar de locaties zich precies bevinden, kan de voorzitter nog niet zeggen. "We willen eerst omwonenden informeren." De gemeente Molenlanden eist dat er in de plannen twee parkeerplekken per tiny house worden opgenomen. Den Besten voorziet op dat punt geen problemen. "In ieder geval hebben we bij alle projecten gezegd: op het terrein zelf willen we geen auto's."

THD heeft momenteel ongeveer tweehonderd geïnteresseerden genoteerd en ruim honderd donateurs. "Donateur zijn wil niet zeggen dat je automatisch recht hebt op een plekje. Bij het project in Giessenburg komt een moestuin volgens de principes van permacultuur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke principes, als in een natuurlijk ecosysteem. Je kan je voorstellen dat we bij dit project zoeken naar de mensen die dat aanspreekt. In ieder geval houden we te zijner tijd voor ieder project een informatieavond voor geïnteresseerde donateurs. Ook bekijken we hoe snel mensen in staat zijn stappen te zetten. Want als je maar voor tien jaar een vergunning hebt, is het zonde als een plek twee jaar leeg blijft."

Vervolgstappen

Donderdag 5 maart vergaderden bestuursleden van THD over vervolgstappen en planden ze een overleg met de grondeigenaar van het project in Giessenburg. "We hebben besproken hoe we het gaan aanpakken als we groen licht krijgen. Als we dit voorjaar toestemming krijgen voor de locatie in Giessenburg, verwacht ik dat de eerste huisjes er deze zomer zullen staan. We hebben leden die hun huisje al bijna klaar hebben. Daar is iemand bij, een van onze bestuursleden, die heel erg thuis is in permacultuur. Een ander bestuurslid weet er ook veel van en zijn huisje is ook bijna klaar. Het zou fijn zijn als zij bij dit project kartrekker kunnen zijn."

Anne Marie Hoekstra