• FN Steel, met de op de achtergrond de oude panden van Nedstaal die momenteel worden gesloopt.
• FN Steel, met de op de achtergrond de oude panden van Nedstaal die momenteel worden gesloopt. Foto: Peter Stam

FN Steel definitief eigendom van Jingye

alblasserdam • Het bedrijf FN Steel in Alblasserdam is vanaf volgende week definitief eigendom van het Chinese staalbedrijf Jingye. De Chinese eigenaar neemt heel British Steel, waar FN Steel ook onder valt, over. Dat meldde NRC vorige week.

Vorig jaar november werd de overname al aangekondigd, maar daarna rezen diverse obstakels. Zo wilde de Franse overheid niet meewerken. British Steel zou volgens de BBC opgekocht zijn voor ongeveer 58 miljoen euro. British Steel verkeert al sinds mei vorig jaar in surseance. Bij FN Steel in Alblasserdam werken ongeveer 300 mensen.

De NRC meldt dat er onder meer twee Noord-Engelse fabrieken van het bedrijf worden overgenomen door Jingye. Daar werken nu zo'n 3.600 mensen. De nieuwe Chinese eigenaar heeft inmiddels laten weten dat ongeveer 400 mensen ontslagen worden.

Britse overheid

De definitieve bevestiging van de overname maakt een einde aan bijna een jaar van onzekerheid voor de medewerkers, en aan een fikse kostenpost voor de Britse overheid. Het dagelijkse verlies van 1 miljoen pond werd tot nog toe opgevangen door de faillissementsdienst van de staat.

Eerder meldde de Jingye Group: "We geloven dat de combinatie een sterk, winstgevend en duurzaam bedrijf zal opleveren dat op de langere termijn duizenden banen zal behouden. Tegelijkertijd zal het concern hoogwaardige staalproducten voor de gehele wereld leveren."

Het Chinese staalconcern stelt het bedrijf 1,4 miljard euro beschikbaar voor investeringen in de komende tien jaar, werd eerder bekend. Dit bedrag is bestemd voor onder meer nieuwe apparatuur. Verder wil het bedrijf de uitstoot omlaag brengen en beter omgaan met energieverbruik.

'Langdraden'

Bij FN Steel in Alblasserdam worden 'langdraden' gefabriceerd. Die worden over de hele wereld verwerkt in onder andere kogellagers, gereedschappen, lasdraad en veren.

British Steel ontstond in 2016, toen Tata Steel het bedrijfsonderdeel afstootte dat 'lange producten' maakt zoals staaldraad en rails. FN Steel werd in 2017 gekocht door dit Britse staalconcern. Het Alblasserdamse bedrijf maakt hoogwaardig staaldraad van andere afmetingen dan het moederbedrijf.

In juni 2019 zou FN Steel nog worden samengevoegd met twee Franse fabrieken, maar dit ging niet door. En in augustus bereikte British Steel een principe-akkoord met de Turkse holding Ataer (verbonden met het Turkse militaire pensioenfonds). De onderhandelingen liepen uiteindelijk stuk.

Als enige staalproducent in Europa heeft FN Steel een walsstraat en een volledige nabewerking op één terrein: een gloeierij, beitserij en trekkerij op een armlengte verwijderd van elkaar.