• Rosinde de Jong (midden) met twee leerlingen.
• Rosinde de Jong (midden) met twee leerlingen. Foto: Janny den Besten

Schilderlessen brengen glimlach terug

nieuw-Lekkerland • Als kind was Rosinde de Jong – van Lottum (43) al behoorlijk creatief. Toch kwam er weinig van tekenen en schilderen, omdat ze jong trouwde en een druk gezin kreeg waarvan alle vier de kinderen een beperking hebben.

"Voor mijn man en mij was dit nooit een probleem, maar het was wel noodzakelijk om full time huismoeder te zijn. Vanaf het begin zei ik tegen onze kinderen: Misschien moet je overal harder voor werken dan een ander, maar je komt er wel. Moeilijk is vaak wel hoe de buitenwereld met beperkingen omgaat. Toen ik vier jaar geleden schoonmaakwerk in een atelier ging doen, werd ik opnieuw getriggerd door het schilderen. Met hulp van de drie kunstenaressen daar begon ik met schilderen en toen ging het balletje onmiddellijk verder rollen."

Intuïtief

Het bijzondere is dat Rosinde via filmpjes op YouTube, boeken en een cursus portrettekenen haar schilderkunst verder ontwikkelde. Zij schildert naar eigen zeggen intuïtief, waarmee ze bedoelt dat ze abstracte werken maakt waarvan ze niet van tevoren weet wat het gaat worden. Extra bijzonder is dat zij drie dagdelen besteedt aan het geven van schilderlessen aan mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt, en zich tevens beschikbaar stelt voor iedereen die graag wil schilderen. Tegen een onkostenvergoeding van 5 euro kunnen belangstellenden een les bij haar volgen in Pand 83. Haar leerlingen krijgt ze via het Sociaal Team of via mond-tot-mondreclame.

Rosinde is gedreven om dit werk te doen: "Bij een meisje dat sterk depressief was, zag je na een aantal schilderlessen weer een glimlach op haar gezicht verschijnen. Dat is ook bij anderen het geval. Gezichten gaan stralen en worden weer open! Ik leer de cliënten ook praktische dingen, bijvoorbeeld om een werk laag voor laag op te bouwen en hoe ze met de kwast om moeten gaan. " Vanaf haar zeventiende had Rosinde posttraumatische dystrofie in haar hand, waardoor ze veel zenuwpijn had. Gelukkig is dit later zo goed als over gegaan, maar hierdoor weet ze wel wat een beperking inhoudt. "Het is een uitdaging om bijvoorbeeld een dame bij wie de grove en fijne motoriek is aangetast zo te begeleiden dat ze door het schilderen voldoening voelt en succes ervaart." Leerling Chantal vertelt: "De gemeente beval me deze lessen aan om wat te doen te hebben. Ik krijg veel goede tips en vind het erg leuk." Een andere leerling, Varisha: "Ik leer veel van Rosinde, en mijn zoontje krijgt meer zelfvertrouwen door haar lessen." Als zzp'er verzorgt Rosinde ook workshops vanuit het jeugdhonk aan de Planetenlaan. Tegen vergoeding geeft zij schilderlessen aan verenigingen of (familie)groepen. Vol enthousiasme: "Ik wil graag nog veel meer mensen hiermee bereiken en in de toekomst ook schilderlessen voor basisschoolleerlingen aanbieden!" Voor meer info: 0643688153

Janny den Besten