• De vrijwilligers kregen een lunch aangeboden.
• De vrijwilligers kregen een lunch aangeboden. Foto: Richard van Hoek

ZAPpers genieten van Kinderdijk

kinderdijk/papendrecht • Ongeveer tachtig ZwerfAfvalPakkers (ZAPpers) uit Papendrecht maakten zaterdag 29 februari een uitstapje naar het werelderfgoed Kinderdijk.

Deze keer waren zij niet op pad met prikstokken en vuilniszakken; ze genoten van een lunch en bezochten een bezoekersmolen en hulpgemaal De Fabriek. Onderweg naar de bezoekersmolen en het gemaal trotseerden de vrijwilligers storm, hagel en regen. De geplande vaartocht kon niet doorgaan vanwege de harde wind en het hoge water. Het uitstapje was een cadeau van de gemeente Papendrecht, die de vrijwilligers op deze manier wil bedanken. De gemeente ondersteunt en faciliteert deze vrijwilligers en biedt hen jaarlijks een uitstapje aan.

Jong en oud

Bij de groep ZAPpers zijn vrijwilligers van het eerste uur die al bijna vijftien jaar zwerfafval opruimen in de openbare ruimte. Het aantal ZAPpers groeit jaarlijks maar er zijn ook ZAPpers die om begrijpelijke redenen stoppen. De jongste is vier jaar en er zijn ook ZAPpers van tachtig jaar en ouder. Zij willen iets doen aan de rommel op straat en bijdragen aan vermindering van de plastic soep.

Wethouder Kees de Ruijter sprak de vrijwilligers zaterdag toe en bedankte hen namens Papendrecht. De gemeente richt zich op het scheiden van afval. Daarnaast is de gemeente in 2019 in samenwerking met HVC gestart met een actie op de Papendrechtse basisscholen. Daarmee leren de kinderen al van jongs af aan afval scheiden. De scholen die hiermee gestart zijn rapen ook regelmatig afval rondom het schoolplein. Meer op: PuurPapendrecht.nl.