SEH-arts Annemarie van der Velden en applicatiemanager Wim de Graaf van het Albert Schweitzer ziekenhuis bij het 2TWNTY4-dashboard: 'Iedereen ziet elkaars drukte en capaciteit realtime'.
SEH-arts Annemarie van der Velden en applicatiemanager Wim de Graaf van het Albert Schweitzer ziekenhuis bij het 2TWNTY4-dashboard: 'Iedereen ziet elkaars drukte en capaciteit realtime'. Foto: Frederike Roozen - Slieker

Ziekenhuizen verdelen werk beter

regio • Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht neemt als een van de eerste ziekenhuizen deel aan het delen van informatie, om werk op de spoedeisende hulp (SEH) beter te verdelen.

Alle ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland kunnen uiterlijk in maart 2021 via een live-dashboard elkaars drukte op de Spoedeisende Hulp (SEH) in de gaten houden. Ze kunnen ook zien hoeveel opnamebedden er bij de collega-ziekenhuizen vrij zijn. Deze werkwijze is een veelbelovend middel tegen de 'zorginfarcten' die nu regelmatig ontstaan wanneer één of meer ziekenhuizen te veel acute patiënten ineens krijgen. Als eerste zijn het Erasmus MC en het Albert Schweitzer ziekenhuis aangesloten. De andere ziekenhuizen volgen één voor één. Bij elke nieuwe deelnemer wordt het effect groter.

De applicatie 2TWNTY4 ('Two-Twentyfour') is al, of wordt binnenkort, geïnstalleerd in elf ziekenhuizen. Ook drie ambulancediensten en meldkamers kunnen meekijken op het dashboard. De applicatie kan zelfs voorspellen hoeveel patiënten er over twee uur zullen zijn op elke aangesloten SEH. Deze kennis kan een enorme verbetering opleveren voor de spreiding van patiënten over de beschikbare capaciteit in een groot gebied.

De media staan al jaren bol van een groot probleem waar veel ziekenhuizen soms meerdere keren per week tegenaan lopen: als er veel patiënten ineens op de SEH komen en op de opnameafdelingen zijn weinig bedden vrij, dan stopt op zeker moment de doorstroming en moet de SEH noodgedwongen de deuren voor een aantal uren sluiten. Ambulances moeten dan het 'teveel' aan patiënten naar elders brengen. "Dat kunnen we in de toekomst waarschijnlijk gemakkelijker voorkomen, door patiënten eerder richting collega-ziekenhuizen te gaan sturen die nog wel capaciteit hebben", zegt Annemarie van der Velden, medisch manager van de SEH in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Met de applicatie kan een SEH bij zichzelf eerder piekdrukte zien aankomen, dankzij de voorspellende functie. Van der Velden: "Deze baseert de verwachting zowel op data uit het verleden als op de huidige patiëntaankondigingen. Het systeem 'weet' meer dan wij.We kunnen bij zo'n verwachte piekdrukte eerder actie ondernemen, door extra personeel in huis te roepen of door andere ziekenhuizen tijdig om bijstand te vragen. We kunnen vervolgens óók zien aan welk ziekenhuis we dat het beste kunnen vragen, namelijk een waar het metertje van de SEH nog in 'het groen' staat en niet in het rood, of zelfs zwart." "De kans wordt veel kleiner dat patiënten vanaf de SEH waar ze in eerste instantie gebracht zijn, later toch naar een ander ziekenhuis moeten worden gereden voor een opname", aldus Van der Velden."En als dat gebeurt, dan kunnen we in 2TWNTY4 in elk geval zien waar het meest geschikte bed voor die patiënt nog vrij is." Het scheelt naar verwachting veel ambulanceritten en veel tijdrovende telefoontjes tussen ziekenhuizen onderling. Het helpt tevens bij het managen van de doorstroming binnen één ziekenhuis, want ook de eigen opnamecapaciteit is continu inzichtelijk. De zorg verloopt gestroomlijnder en de patiënt komt meteen op de juiste plek, wat de kwaliteit van zorg en de veiligheid ten goede komt. Deelnemers zijn onder ondere: Erasmus MC, Albert Schweitzer ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Ikazia, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, ADRZ, ZorgSaam, Traumacentrum Zuidwest-Nederlanden en de ambulancediensten Zuid-Holland Zuid.