donderdag 27 februari

Struintocht voor kinderen door het Alblasserbos
10:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. Op donderdag 27 februari organiseert de IVN-werkgroep van de Natuur- en Vogelwacht 'De Alblasserwaard' (NVWA) een struintocht door het bos onder leiding van een gids voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ouders zijn uiteraard ook welkom. Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen alleen onder begeleiding van een volwassene deelnemen. De ochtend start om 10.00 uur bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard (SNCA) en duurt ongeveer twee uur. De groep maakt een wandeling in het bos en gaat op zoek naar nesten van vogels, bomen die al gezwollen knoppen hebben, kleine diertjes die weer gaan leven, bloemen die bloeien en nog veel meer. De kosten bedragen € 2,50 per kind en dat is inclusief een glaasje limonade en een koekje. Graag van tevoren opgeven met naam en leeftijd van het kind via jeugd@nvwa.eu. Het SNCA ligt aan de Matenaweg 1 te Papendrecht bij het Alblasserbos. Voor meer informatie: www.nvwa.eu.

Bingomiddag en samen eten
13:30, Nieuw-Lekkerland, Pand 83. In Pand 83 aan de Planetenlaan 83 is op donderdag 27 februari van 13.30 tot 16.30 uur inloop met bingo. Ook is er gelegenheid voor koffie of thee en een praatje De koffie en thee kosten 30 eurocent. Er zijn bij de bingo leuke prijsjes te winnen. Voor meer informatie: www.huisvandewaard.nl. Van 16.30 tot 19.00 uur is er samen koken en lekker eten. Het menu bestaat uit twee gangen en kost 3 euro. Opgeven kan tot 10.00 uur bij Wilma Neven via 06-27281714.

Lezing over de big five onder de meeuwen
20:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. In het Streeknatuurcentrum aan de Matenaweg 1 in Papendrecht geven Merijn Loeve en Albert de Jong, beide afkomstig uit de Alblasserwaard, op donderdag 27 februari uitleg over grote meeuwen. Beide sprekers zijn enthousiaste 'larofielen' en kijken al jaren naar meeuwen en geven diverse cursussen in het veld. Tijdens een twee uur durende lezing worden de vijf algemene grote meeuwensoorten die je in Nederland kunt verwachten besproken. Natuurlijk wordt ook het voorkomen in de Alblasserwaard besproken. De entree voor deze avond is €2,50 en voor jongeren onder de 18 jaar €1,-. De lezing duurt van 20:00 tot 22:00 uur.

Martijn Kardol met Welkom in De Willem
20:15, Papendrecht. Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht wordt op donderdag 27 februari vanaf 20.15 uur Welkom uitgevoerd door Martijn Kardol. Pers en publiek waren het er over eens: Bang, de vorige show van Martijn Kardol, was een hit. "…een opvallend evenwichtig programma. Met zelfspot, hilarische observaties en een superieure verteltechniek" vond De Theaterkrant en De Volkskrant schreef "Kardol slaagt erin actuele thematiek om te zetten in geestig cabaret, en daarbij zingt hij ook nog eens drie mooie liedjes." Nu is Martijn terug met Welkom, waarin hij een poging doet om in contact te komen met de wereld en de mensen om hem heen. Martijn had een vaste rubriek bij RTL Late Night en is een veelgevraagd radiocolumnist. Entree: €27,50/€16,-. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of bij de kassa.

vrijdag 28 februari

Sterren kijken bij Christiaan Huygens
19:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens houdt op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari sterrenkijkavonden. Bezoekers ontdekken en beleven de sterrenhemel boven Nederland. Dit landelijke evenement waar de Christiaan Huygensvereniging aan meedoet trekt jaarlijks vele bezoekers. Als de weersomstandigheden ongeschikt zijn om met een telescoop de sterrenhemel te bewonderen, is er een aanvullend programma met een presentatie over fascinerende actuele sterrenkundige onderwerpen en het universum. Het sterrenkijken op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari duurt van 19:00 tot 22:30 uur en vindt plaats aan de Matenaweg 1, Papendrecht. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Joris Linssen & Caramba met Raak!
20:15, Papendrecht. Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht voeren Joris Linssen & Caramba op vrijdag 28 februari vanaf 20.15 uur Raak! uit. Het enthousiasme van zanger/tv-presentator Joris Linssen en zijn muzikale vrienden is verrassend. Al meer dan tien jaar zetten ze elke theaterzaal op de kop. En Joris Lissen & Caramba bestaat dit jaar 20 jaar als band! Raken en geraakt worden, daar draait alles om. En dat doen deze topmuzikanten vol overgave met hun opzwepende liedjes, prachtige ballades, ontroerende levensverhalen, gevoelige teksten en loepzuivere samenzang. Een theaterconcert vol interactie, energie en ontroering. Recht in het hart: Raak! Entree: €19,50/€18,-. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of bij de kassa.

zaterdag 29 februari

Doornroosje de Musical (4+)
14:30, Papendrecht. Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht wordt op zaterdag 29 februari vanaf 14.30 uur Doornroosje de Musical uitgevoerd. Doornroosje is jarig, ze wordt 21 en gekroond tot koningin. Ergens aan de andere kant van het dorp heeft gemene tovenares Fien zo haar eigen plannen: zij wil zelf heersen over het land. Samen met haar man Titus bedenkt ze een gemene betovering. Zal de vreselijke slaapspreuk van Fien worden verbroken of blijft Doornroosje voor altijd in slaap? In deze Doornroosje nieuwe stijl van Van Hoorne Entertainment speelt Sita de hoofdrol. Kom verkleed naar het theater en doe mee aan de Sprookjesverkleedwedstrijd. Na afloop van de voorstelling kun je met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet en kun je lekker dansen bij de Sprookjesafterparty. Entree: €18,-. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of bij de kassa.

Sterren kijken bij Christiaan Huygens
19:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens houdt op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari sterrenkijkavonden. Bezoekers ontdekken en beleven de sterrenhemel boven Nederland. Dit landelijke evenement waar de Christiaan Huygensvereniging aan meedoet trekt jaarlijks vele bezoekers. Als de weersomstandigheden ongeschikt zijn om met een telescoop de sterrenhemel te bewonderen, is er een aanvullend programma met een presentatie over fascinerende actuele sterrenkundige onderwerpen en het universum. Het sterrenkijken op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari duurt van 19:00 tot 22:30 uur en vindt plaats aan de Matenaweg 1, Papendrecht. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Spiders from Mars bij Biggelmee
21:00, Alblasserdam, Het Wapen van Alblasserdam. Bij Biggelmee in het Wapen van Alblasserdam aan de Dam 24 verzorgt tributeband Dutch Spiders From Mars op zaterdagavond 29 februari een optreden. Dutch Spiders From Mars neemt bezoekers mee op een 'Journey through time and space'. Ze treden op met een breed repertoire Bowie songs; hits én wat minder bekend werk, maar altijd onmiskenbaar Bowie. Zanger Arjan is geen Bowie look-a-like, maar heeft de perfecte stem en brengt de songs met een bezieling alsof hij ze zelf geschreven heeft. Een spannende trip door de carrière en de muzikale stijlen. David Bowie door ervaren topmuzikanten. Zaal open om 21:00 uur. Entree: € 6 / leden € 3 op vertoon van lidmaatschapskaarten. Reserveren: https://biggelmee-vzt.nl/reserveren/

dinsdag 3 maart

PCOB-middag over Guatamala
14:30, Alblasserdam, De Haven. In de grote zaal van De Haven aan de Ieplaan 9 in Alblasserdam wordt op dinsdag 3 maart weer een PCOB-ledenmiddag gehouden. Familie Van Rij uit Krimpen aan de IJssel komt vertellen over hun vrijwilligerswerk in Guatamala, met foto's en film en een verkooptafel. Zaal gaat open om 14.00 uur met een ontvangst met koffie of thee. Aanvang is om 14.30 uur. Na de middag kunnen bezoekers weer een warme maaltijd gebruiken.

Verliefd op Ibiza in Theater De Willem
20:15, Papendrecht. Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat te Papendrecht wordt op dinsdag 3 maart vanaf 20.15 uur Verliefd op Ibiza uitgevoerd. Een feel-good musical, maar dan wel zo eentje die het net even anders durft te doen. Dat is Verliefd op Ibiza. Chris Tates speelt het vergeten popicoon Lex. Iedereen in zijn omgeving wordt verliefd, ook die beroemde voetballer. Bij sommige liefdes wordt echter flink buiten de gebaande paden bemind, onder andere door Mylène d'Anjou, Guido Spek (GTST), Johnny Kraaijkamp en Laura Ponticorvo. Ver van huis en op een zonnige eiland durven we immers net iets meer. Verliefd op Ibiza gaat daarom ook grenzeloze hartstocht én over het doorbreken van vooroordelen. Bezoek voorafgaand aan de voorstelling in de foyer gezellig samen met je vriendinnen de reizende ibiza (hippie)- markt. Shop kleding, handtassen, sieraden en Ibiza lifestyle producten. Entree: €34,50/€33,-. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of bij de kassa.

woensdag 4 maart

Lezing Désanne van Brederode over Dietrich Bonhoeffer
20:00, Alblasserdam, Landvast. Op woensdag 4 maart zal schrijver Désanne van Brederode (1970) om 20:00 uur in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam een lezing houden over Dietrich Bonhoeffer. Bonhoeffer was een Duitse theoloog en dominee die meewerkte aan een mislukt complot tegen Adolf Hitler. Hij werd op 9 april 1945 geëxecuteerd. Zijn laatste woorden waren: 'Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.' Bonhoeffer schreef tijdens zijn gevangenisperiode brieven en gedichten die later wereldberoemd werden. Désanne van Brederode is een bewonderaar van Bonhoeffer. Zij zal vooral ingaan op de betekenis die Bonhoeffer voor haar heeft in deze tijd. Désanne van Brederode is behalve schrijver ook filosoof en essayist. Ze schreef onder andere de romans Ave verum corpus (1994), Hart in hart (2011), Vallende vorst (2015) en de essaybundel De ziel onder de arm (2013). In 2018 maakte ze haar poëziedebuut met Verzonnen grond. Het jaar 2020 is al uitgeroepen tot Bonhoefferjaar. Op veel plekken in het land zullen activiteiten en evenementen plaatsvinden ter nagedachtenis aan zijn persoon en werk. Deze avond is onderdeel van drie activiteiten die worden georganiseerd door vijf kerken: Elthetokerk, Havenkerk, Ontmoetingskerk (Alblasserdam), Bethlehemkerk en De Morgenster (Papendrecht). Voor deze avond in Landvast is de toegang vrij.

donderdag 5 maart

Maiden UniteD met Powerslave
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. In Theater De Willem aan de Van der Palmstraat in Papendrecht verzorgt Maiden UniteD op donderdag 5 maart vanaf 20.15 uur een optreden. In de jaren '80 was er geen hardrockband succesvoller dan de Britse formatie Iron Maiden. Maiden UniteD laat die tijden herleven in Maiden UniteD Plays Powerslave, een theatershow rond het vijfde album van de band. Met uitsluitend akoestische instrumenten, nieuwe arrangementen, gastoptredens en een weergaloos decor. Alle Maiden klassiekers komen voorbij. De band is goedgekeurd door Iron Maiden, waarvan de leden soms meespelen. Entree: €24,50/€23,-. Tickets zijn te koop via www.theaterdewillem.nl, telefonisch via 078-6158226 of aan de kassa.