• Amber kreeg kansen en wil nu anderen helpen.
• Amber kreeg kansen en wil nu anderen helpen. Foto: Aangeleverd

Geadopteerde Amber fietst voor meisjes in Malawi

'Ik besef dat ik veel geluk heb gehad'

papendrecht • Amber heeft twee redenen voor haar fietstocht. Ze wil via Cycle for Plan geld bijeen brengen dat gebruikt zal worden om het aantal kindhuwelijken in Malawi te verminderen. Ook hoopt ze door het trainen voor de tocht - en de tocht zelf - de pijn te bestrijden die ze dagelijks voelt. Ze heeft een vorm van reuma.

"Pijnstilling werkt niet", vertelt ze aan een grote tafel in het kantoor van haar vader aan het Oosteind. "Ik ben op zoek gegaan naar andere methodes. Deskundigen hebben me verteld dat ik geen ontstekingen heb, maar dat mijn lichaam een overreactie vertoont. Door te bewegen kun je nieuwe verbindingen aanleggen in je hersenen. Ik dacht: dat ga ik proberen." Meteen realiseerde Amber zich dat het veel discipline zou vragen om wekelijks veel te bewegen. "Vanwege de pijn in mijn gewrichten ben ik gestopt met hardlopen en paardrijden." Fietsen is een optie, bedacht ze. "Maar het duurt een jaar voordat je resultaat hebt, dat is best lang."

Goed doel

Op zoek naar manieren om het fietsen vol te houden, stuitte ze op Plan International. "Ik dacht: als ik nou twee dingen aan elkaar koppel, dan heb ik een goed doel om voor te fietsen. Het doel spreekt me aan en ik blijf mezelf motiveren."

Malawi staat in de top tien van landen met veel kindhuwelijken. "Iedere minuut krijgen 23 meisjes te horen dat ze worden uitgehuwelijkt. Plan International geeft voorlichting aan ouders, leraren en stamhoofden. De voorlichters proberen ook de jongens en meisjes zelf bewust te maken van de nadelen. Kinderen krijgen voorlichting over seksueel misbruik en voorbehoedsmiddelen. Ook leren ze om een eigen mening te ontwikkelen." De jonge meisjes die verplicht worden te trouwen, krijgen meestal al snel een kind. "Ze verdwijnen van school. Plan International probeert hen over te halen om weer naar school te gaan, om de armoedespiraal te doorbreken. Ze blijven dan niet afhankelijk van hun man, die vaak gewelddadig is. Ik vind het vooral schokkend dat er voornamelijk meisjes worden uitgehuwelijkt ruim voordat ze vijftien jaar zijn, soms zijn ze zelfs nog maar acht jaar oud." Haar eigen achtergrond maakt dat Amber extra gemotiveerd is. "Ik ben geboren in Taiwan en geadopteerd door Nederlandse ouders. In Nederland kreeg ik alle zorg, kansen en rechten die ik in mijn geboorteland niet zou hebben gehad. Ik besef dat ik veel geluk heb gehad; niemand kan bepalen waar haar wieg staat."

Het kindhuwelijk wordt in Malawi soms ook gebruikt om vervolging na verkrachting te voorkomen. De wet in Malawi is gewijzigd: de minimum leeftijd om te mogen trouwen, is achttien jaar geworden (in plaats van vijftien). Plan International vermeldt op de eigen website: 'Dat is een grote stap in de goede richting, maar een diepgewortelde traditie verandert niet alleen door een wetswijziging.'

Afzien

Inmiddels is Amber druk aan het trainen op haar mountainbike. "Ik doe ook krachttraining, pilates en ga spinnen in de sportschool. Ik fiets nu drie kwartier per trainingssessie, dat probeer ik drie keer in de week te doen. Langzaam wil ik het opbouwen. Tijdens de tocht slapen we in tentjes. Het kan 's nachts koud worden. Het wordt wel even afzien. Ik ben nog nooit in Afrika geweest en wil graag de projecten zien waar het sponsorgeld naartoe gaat, mensen ontmoeten. Ik heb een brede belangstelling voor de rest van de wereld en wil iets doen tegen onrecht."

Elke deelnemer moet minimaal vierduizend euro bij elkaar brengen. "Daar zag ik tegenop. Maar toen ik in december een oproep plaatste op social media, had ik het bedrag al binnen een paar weken bij elkaar." Toch gaat ze nog door, want elke euro voor het goede doel draagt bij aan kansen voor meisjes in Malawi. "Ik wil nog een spinningmarathon organiseren. En mensen kunnen nog steeds doneren via de site van Cycle for Plan. Ik hoop dat veel mensen willen bijdragen aan een rechtvaardigere wereld."

q malawi.cycleforplan.nl/actie/amber-fortuin

Anne Marie Hoekstra