• Een foto uit de oude doos.
• Een foto uit de oude doos.

Tentoonstelling Excelsior 100 jaar

papendrecht • Van 22 februari tot en met 25 april wordt in Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 te Papendrecht aandacht besteed aan muziekvereniging Excelsior, die in 2020 het 100-jarig bestaan viert.

Te zien zijn bijzondere voorwerpen, waaronder twee prachtige antieke vaandels, een eveneens antieke 'schelleboom', muziekinstrumenten en een uniform uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Uiteraard heel veel foto's uit de geschiedenis van de muziekvereniging, die werd opgericht op 20 juni 1920, zoals een foto van Excelsior uit de beginjaren, de muzikanten gezeten op een vrachtschip van Beurtschipper Verdoorn, waarmee de reis naar een concours en terug werd gemaakt. Op de foto is de dirigent (toen nog directeur geheten) Van Genderen te herkennen aan de strik, die alleen hij droeg, de andere muzikanten droegen een stropdas.

Het is onmogelijk een opsomming te geven van de vele activiteiten van de vereniging zelf voor de eigen leden en al helemaal niet van de vele evenementen, jubilea, dorpsfeesten en herdenkingen enzovoorts, die door Excelsior vanaf de oprichting muzikaal zijn ondersteund. Bezoekers zijn van harte welkom tijdens openingstijden: woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is dan gratis. Buiten openingsuren, uitsluitend op afspraak, wordt wel een vergoeding gevraagd. Museum Dorpsbehoud is rolstoelvriendelijk ingericht en beschikt over een mindervaliden toilet en een traplift.

Op de foto: In de beginjaren van de nu 100-jarige Muziekvereniging Excelsior werd het korps naar een concours vervoerd op een vrachtschip van P. Verdoorn.