Afbeelding
Foto:

Ruime meerderheid voor algeheel vuurwerkverbod

molenlanden • Een ruime meerderheid van de deelnemers aan de enquête van TipMolenlanden is voor een algeheel vuurwerkverbod.

59 procent van de ondervraagden staat positief of zelfs zeer positief tegen een algeheel vuurwerkverbod. In totaal 12 procent van de ondervraagden staat er neutraal in, terwijl 29 procent negatief of zeer negatief denkt over een vuurwerkverbod. In totaal hebben 726 respondenten van de ruim 1000 leden van het burgerpanel deelgenomen aan het onderzoek. Daarmee is het onderzoek volgens onderzoeksbureau TopOnderzoek representatief te noemen. Tijdens de afgelopen jaarwisseling heeft 75% van de respondenten geen vuurwerk afgestoken. Precies de helft van de ondervraagden zou blij zijn wanneer de gemeente Molenlanden een centrale vuurwerkshow zou organiseren. Als er een of meerdere vuurwerkshows georganiseerd zouden worden in de gemeente Molenlanden, dan moet dat volgens 89 procent van de deelnemers aan de online enquête gecombineerd worden met een vuurwerkverbod voor inwoners. In navolging van de landelijke overheid, die vorige week besloot om zwaar knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden, staat 69 procent van de deelnemers aan de TipMolenlanden positief of zeer positief tegen een verbod hierop.
Vorig jaar heeft TopOnderzoek voor Het Kontakt hetzelfde onderwerp aangesneden in een enquête, met iets verschillende vragen. Toen was 40 procent van de deelnemers voorstander van het organiseren van centrale vuurwerkshows. Een jaar later is dat percentage gestegen naar 50. 'Vuurwerk is vooral leuk om naar te kijken, maar ik steek zelf niets af', zei 39% van de respondenten vorig jaar. Dit jaar heeft 75 procent van de respondenten geen vuurwerk afgestoken. Vorig jaar was 70 procent van de respondenten het eens met de stelling dat er vuurwerkvrije zones ingesteld zouden moeten worden. Tijdens de enquête van deze maand staat 59 procent positief tegenover een algeheel vuurwerkverbod.

q www.tipmolenlanden.nl


Onduidelijkheid over loden leidingen in scholen in Molenlanden

molenlanden • Het is niet duidelijk of er in de gemeente Molenlanden schoolgebouwen en kinderopvangen zijn waarin zich loden waterleidingen bevinden. De fractie van Progressief Molenlanden heeft hierover vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

Er is landelijk aandacht voor de gezondheidsrisico's, vooral voor jonge kinderen, voor het drinken van water uit een drinkwaternet wat bestaat uit loden leidingen. Een op de NOS-site gepubliceerd overzicht geeft aan dat in de gemeente Molenlanden er gebouwen zijn met loden leidingen. Hierbij gaat het niet om huurwoningen, koopwoningen, bedrijfspanden en gemeentelijke gebouwen. Daarin zijn volgens het overzicht van de NOS geen loden leidingen verwerkt.
Ten aanzien van schoolgebouwen en kinderopvangen, wat juist risicovol is, geeft het overzicht geen duidelijkheid. De fractie van Progressief Molenlanden wil graag weten of de gemeente Molenlanden in beeld heeft of er in de gemeente schoolgebouwen en/of kinderopvangen zijn waarin zich loden waterleidingen bevinden.
Kinderen kunnen door lood een lager IQ ontwikkelen en volwassenen lopen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en chronische nierziekten.