• Hans van Walsum en Mark den Boer met het nieuwe kerkblad SPRKND.
• Hans van Walsum en Mark den Boer met het nieuwe kerkblad SPRKND. Foto: Bianca Appeldoorn

Nieuw kerkmagazine 'SPRKND':

'Persoonlijke geloofsverhalen brengen'

alblasserdam • Mark den Boer is lid van de Ichthuskerk en is de hoofdredacteur van het nieuwe magazine. Hans van Walsum is predikant in de Ontmoetingskerk en vanuit de Algemene Kerkraad van de Protestantse Gemeente Alblasserdam adviserend lid van de redactie.

We stellen hen enkele vragen over de nieuwe kerkmagazine.

1. Waarom wordt er gekozen voor deze wijziging voor de kerkbladen? Voldeden de 'oude' bladen niet meer?

Hans: "De oude bladen waren inderdaad aan vernieuwing toe. En eigenlijk wel iets meer dan een opfrisbeurt. De vorming van de Protestantse Gemeente Alblasserdam (de voormalige Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk), begin 2019, vormde een goede aanleiding om een nieuw magazine te ontwikkelen dat bezorgd wordt bij alle leden van de wijkgemeenten Grote Kerk, Ichthuskerk, Havenkerk en Ontmoetingskerk."

2. Wat is het doel van het nieuwe blad? Wat willen jullie ermee bereiken?

Mark: "Wij willen graag een missionair magazine maken om te laten zien dat de kerk midden in de samenleving staat. In het magazine willen we vooral persoonlijke verhalen van mensen brengen. Daarmee willen we de leden van de Protestantse Gemeente Alblasserdam, maar ook de mensen die geen kerklid zijn en het magazine bij de bibliotheek of huisarts in handen krijgen, interesseren en inspireren voor de boodschap van het Evangelie en het werk van de Protestantse Gemeente Alblasserdam en haar wijkgemeenten."

Hans: "Los van het missionaire doel zal het magazine ook een belangrijk middel zijn om de leden van de Protestantse Gemeente Alblasserdam te blijven informeren over wat er in de verschillende wijkgemeenten speelt."

3. Hoe zorgen jullie ervoor dat het 'eigen geluid' van de Gereformeerden en Hervormden herkenbaar aanwezig blijft? Of is dat geen issue?

Hans: "We moeten niet vergeten dat al in 2004 de Protestantse Kerk in Nederland is gevormd, dus sinds die tijd is er landelijk al geen sprake meer van een 'eigen' hervormd en gereformeerd geluid. De Protestantse Kerk is een brede kerk waar het geloof in alle veelkleurigheid wordt beleden. Die veelkleurigheid is er ook in Alblasserdam. En ontdek je dus ook in het nieuwe magazine SPRKND (lees: sprekend…). Dat is een goede zaak."

Mark: "De vier wijkgemeenten hebben inderdaad allemaal hun eigen geluid en identiteit. De lezer moet zich wel in het magazine kunnen herkennen, uit welke stroming hij of zij ook komt. In de redactie zijn alle wijkgemeenten met twee mensen vertegenwoordigd. Daar houden we elkaar er scherp op dat er aandacht en respect is voor de verschillende stromingen."

4. Wat zijn de voornaamste veranderingen van het nieuwe blad ten opzichte van de twee oude kerkbladen?

Hans: "Eigenlijk is het gewoon een compleet nieuw blad waar de oude bladen maar moeilijk in terug te herkennen zijn. Omdat het een maandblad is er in de diverse wijkberichten wat minder ruimte voor actuele berichtgeving. Daarvoor hebben de wijken hun digitale weekbrieven waar je je ook gratis op kunt abonneren."

5. Hoe kunnen belangstellenden het nieuwe blad ontvangen of inzien?

Mark: "Alle leden van de Protestantse Gemeente Alblasserdam ontvangen het magazine elf keer per jaar in de brievenbus. En in de vier kerken komt een stapeltje te liggen. Het zou ook mooi zijn als het magazine op de leestafels bij de bibliotheek, huisarts en tandarts terecht komt. En we gaan later dit jaar nog bekijken of we het magazine ook digitaal beschikbaar kunnen maken."