• Maarten van Cromvoirt van Jobo met één van de 30.000 hesjes.
• Maarten van Cromvoirt van Jobo met één van de 30.000 hesjes. Foto: Janneke Boogaard

Evenementen tot 1 juni afgelast; nog steeds druk in supermarkten

Geen Tour de Waal, geen SamenLoop

bommelerwaard • Dit jaar geen SamenLoop voor Hoop Bommelerwaard rondom Kasteel Ammersoyen. De estafette wordt verplaatst naar zaterdag 5 en zondag 6 juni 2021. Het lokale bestuur was al tot dit besluit gekomen voordat KWF Kankerbestrijding alle SamenLopen uitstelde. Voorzitter Marion Kooijman-Van Lokven van het Bommelerwaardse evenement laat weten: "Zelfs als het KWF dit niet had besloten of het Corona-virus binnen twee maanden verdwenen zou zijn, dan nog vinden wij het onverantwoord om zo snel zo'n enorm evenement te houden. We verwachten duizenden mensen, honderden mensen lopen achter elkaar over een intiem parcours. Mensen die kanker hebben of hebben gehad zijn aanwezig, een zeer kwetsbare risicogroep. Nee, dat moeten we niet willen."

De organisatie heeft teams en sponsors gevraagd of bestaande afspraken en acties mogen blijven staan. "Het geld dat wordt opgehaald gaat sowieso naar kankeronderzoek. Voor ons betekent dit zeker geen afstel, want we zijn volgend jaar juni wederom van harte welkom op en rondom Kasteel Ammersoyen."

Ook de activiteiten rond Koningsdag en 4 en 5 mei vallen in het water. Dinsdagochtend was nog niet bekend of de herdenkingen en feestelijkheden worden uitgesteld of helemaal vervallen.

Waar de één overvallen wordt door afgelastingen, heeft de ander juist veel werk. In de supermarkten is het nog steeds druk. Niet iedereen houdt anderhalve meter afstand. Dat is zeker voor de vakkenvullers een risico. Jobo Promotions in Kerkdriel bedacht er iets op. Voor medewerkers van supermarktketens Albert Heijn, Dirk van den Broek en DEKA Markt bedrukte het bedrijf 30.000 veiligheidsvesten om klanten te manen afstand te houden.

Dat betekent dat de twee persen overuren draaien. Jobo is gespecialiseerd in het bedrukken van kleding en ander textiel. Voor het Kerkdrielse bedrijf is dit een grote opdracht, bevestigt commercieel directeur Maarten van Cromvoirt. "Dit is op zich natuurlijk een mooie klus, maar ik had liever gehad dat we een andere tekst op de vesten konden drukken."

Anderhalve meter afstand houden is voor iedereen wennen, maar voor arbeidsmigranten is het bijna onmogelijk gezien hun woonomstandigheden en omdat ze samengepakt in busjes naar hun werk gaan. CDA Maasdriel vroeg burgemeester en wethouders dit weekend om maatregelen om grootschalige besmetting te voorkomen.

Robert van Dijk kaartte het onderwerp aan naar aanleiding van uitzendingen van Eén Vandaag en de NOS. Daar kwam ook aan bod dat als een buitenlandse arbeidskracht symptomen vertoont, deze moest wachten op een volgende shuttle om huiswaarts te keren. "Het CDA ziet dit als zeer zorgelijk en ook zeer risicovol, niet alleen voor de arbeidsmigranten zelf maar zeker ook voor de leefomgeving waar deze mensen wonen, werken, boodschappen doen en recreëren", aldus Van Dijk.

Het CDA-raadslid vraagt het college of bekend is in welke omvang deze problemen zich voordoen in Maasdriel, een gebied waar veel arbeidsmigranten werken en wonen. Ook wil hij weten of informatieverstrekking naar de arbeidsmigranten in meerdere talen voorhanden is. "Het betreft een kwetsbare groep die in deze crisistijd ver van hun thuis vast zitten, gezien de gesloten grenzen van vele thuislanden."

De partij maakt zich verder zorgen dat arbeidsmigranten mogelijk nog steeds in te grote groepen gehuisvest zijn. Het recente arbeidsmigrantenbeleid wordt nog lang niet volledig nageleefd. "Is het college bereid de handhaving op te schalen en een noodverordening op te nemen zodat zo min mogelijk risico gelopen wordt op grootschalige besmetting?"

Het college heeft officieel vier weken de tijd om antwoord te geven op schriftelijke vragen. Gezien de crisissituatie waarop de vragen betrekking hebben, ligt het voor de hand dat de antwoorden eerder komen.