• Vier van de vijf bestuursleden van het fonds.
• Vier van de vijf bestuursleden van het fonds. Foto: aangeleverd

Bommelerwaard krijgt Broodfonds

bommelerwaard • De Bommelerwaard heeft vanaf 1 april een Broodfonds.

Een Broodfonds is een vereniging waarin zelfstandig ondernemers met elkaar een voorziening organiseren voor langer durende arbeidsongeschiktheid op basis van schenkingen. Een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel ondernemers een dure optie. Het Broodfonds een mooi alternatief is om daar wel invulling aan te geven, met onderling vertrouwen als basis.

In de nieuwe verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen die de overheid heeft aangekondigd krijgt het Broodfonds een plaats. Zelfstandigen kunnen namelijk kiezen voor een wachttijd van twee jaar, en hun voorziening gedurende de eerste twee jaar onderbrengen in het fonds. Daarmee krijgt het Broodfonds indirect een verankering in de nationale wetgeving.

Schenkingsvrijstelling

Het fonds werkt dankzij het principe van 'schenkingsvrijstelling', dat bepaalt dat Nederlanders elkaar jaarlijkse onbelast een bedrag van maximaal 2208 euro mogen schenken. De leden zetten maandelijks een bepaald bedrag opzij ten behoeve van het fonds, maar ze blijven zelf eigenaar van het spaarsaldo. Als een van de leden een beroep doet op het fonds, krijgt hij of zij na 30 dagen maximaal twee jaar lang een bedrag gestort als vervanging van het inkomen. In Nederland bestaan inmiddels bijna zeshonderd Broodfondsen.

Een Broodfonds heeft minimaal twintig leden nodig en kan er maximaal vijftig hebben. Broodfonds Bommelerwaard verwacht de twintig leden wel te halen en dus te kunnen starten op 1 april. Er is nog ruimte voor nieuwe leden. Zij kunnen zich melden door een e-mailtje te sturen naar: marielle@happyhealthcare.nl

Op de foto staan vier van de vijf bestuursleden. Van links naar rechts: Marielle van Tienen (secretaris), Paul Golembiewksi, Arnoud Ringelberg (penningmeester) en Lynette Ferwerda (voorzitter). Kristian van Daalen ontbreekt op de foto.