• Maria van der Krabben, Nettie van den Bergh en Arie Kraaij peilen de behoefte aan een dorpsraad.
• Maria van der Krabben, Nettie van den Bergh en Arie Kraaij peilen de behoefte aan een dorpsraad. Foto: Janneke Boogaard

Dorpsraad Ammerzoden van start?

ammerzoden • Ammerzoden krijgt een dorpsraad, als er tenminste behoefte aan is onder de inwoners. Daar proberen de initiatiefnemers achter te komen via dit artikel en een enquête.

De gemeente Maasdriel stimuleert de oprichting van dorpsraden in elke kern. In de meeste dorpen binnen de gemeente is er al zo'n groep actief, maar in Ammerzoden nog niet.

Roel van Zeelst en Arie Kraaij meldden zich op een informatieavond. De gemeente benaderde daarnaast Joost de Wit, die de laatste tijd veel contact had met de gemeente over het beeld van 'Den Boet', en twee leden van de plaatselijke KBO-afdeling: Nettie van den Bergh en Maria van der Krabben.

Alle vijf zijn ze bereid zitting te nemen in het bestuur van een dorpsraad. "Maar we doen dat natuurlijk niet voor onszelf, dus we willen eerst weten of er draagvlak is voordat we onze nek uitsteken", zegt Arie Kraaij.

Poll

Vanaf 18 maart komt er een poll op de facebookpagina 'Dorpsraad Ammerzoden IO' met de simpele stelling 'Ik ben voor een dorpsraad in Ammerzoden'. In het blad van de seniorenvereniging staat ook een papieren strookje om te reageren. Wie naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen heeft, kan die stellen aan Maria van der Krabben via 073-5994827 of haavdkrabben677@kpnmail.nl.

De dorpsraad is bedoeld als overlegorgaan tussen inwoners en gemeente. De dorpsraad krijgt als taak het stimuleren van de samenwerking, leefbaarheid en het welzijn binnen het dorp, het behartigen van het algemeen belang van de bewoners en een platform bieden om mee te praten.

Ideeën

De vijf initiatiefnemers zijn voorzichtig met het geven van voorbeelden, want ze willen vooral van hun dorpsgenoten horen waarvoor zij de dorpsraad zouden willen inzetten. Maar vooruit, toch een paar ideeën. Maria: "Meer huisvesting voor senioren is hard nodig hier in Ammerzoden. En het kan ook over kleine dingen gaan. Het bushokje op de hoek van onze straat wordt bijvoorbeeld heel vaak vernield. Als dorpsraad kunnen we voorstellen om er geen glazen ruiten meer in te zetten."

Nettie van den Bergh vult aan: "Ik wil me graag hard maken voor het behoud van de bibliotheek in Ammerzoden." Arie Kraaij ziet verbetermogelijkheden voor de verkeerssituatie rond de basisschool. Maria sluit af: "Als dorpsraad word je eerder serieus genomen dan als individu en kun je makkelijker subsidie aanvragen."