• Stilte op basisschool De Schakel.
• Stilte op basisschool De Schakel. Archieffoto: Janneke Boogaard

Lege school geeft 'unheimisch' gevoel

ammerzoden • Basisschooldirecteur Frank van Alphen van De Schakel in Ammerzoden en zijn team kunnen nog niet erg wennen aan een leeg schoolgebouw. Veel tijd om erbij stil te staan hebben ze niet: in een halve dag tijd hebben ze een plan gemaakt voor onderwijs op afstand.

"Het voelde unheimisch maandagochtend om op school te zijn, terwijl er geen kinderen zijn. Je wil onderwijs verzorgen, maar dat kan niet door de landelijke situatie. Heel apart."

Boeken en schriften mee

Alle gezonde teamleden kwamen naar De Schakel om na te denken over thuisonderwijs. De gekozen constructie is dat de kinderen dinsdag op school verwacht werden met een stevige tas. "Op hun tafeltje lag een stapel boeken en schriften klaar die ze de komende weken nodig hebben. We hebben de leerlingen op alfabet laten komen, zodat er zo min mogelijk contact onderling is", legt de directeur uit.

"Alle ouders hebben maandagmiddag hierover een mailtje gekregen. Per week sturen we een planning. We werken in principe niet met een videoverbinding, we doen een beroep op ouders om hun kinderen waar nodig te ondersteunen bij het leren."

Op De Schakel was vorige week al merkbaar dat Corona roet in het eten strooide. "We zitten hier op de grens met Brabant, daar gold vorige week al dat mensen thuis moesten blijven als ze verkouden of grieperig waren. Daardoor waren er woensdag vier leerkrachten afwezig. Donderdag hebben we twee groepen naar huis moeten sturen en vrijdag één."

Cruciale functies

Maandagochtend kwamen drie kinderen naar school in Ammerzoden. Hun ouders werken in cruciale functies en hadden geen opvang kunnen regelen. "Ze vonden het een beetje sneu dat er zó weinig kinderen waren, maar ja, het gaat echt om noodopvang", geeft Van Alphen aan.

Over de opvang van deze groep kinderen was tot dinsdagochtend nog enige verwarring. De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel verwachtten dinsdag aan het eind van de dag duidelijkheid over wie verantwoordelijk is. Waarschijnlijk worden enkele scholen, kinderdagverblijven en BSO's aangewezen die voor kinderen in een groter gebied open blijven.

In Zaltbommel konden kinderen van ouders in de vitale sectoren terecht bij de locatie Waluwe Kids van Kanteel Kinderopvang. In hetzelfde gebouw zijn de basisscholen De Walsprong en De Fonkelsteen gevestigd. De Fonkelsteen bezorgde dinsdagochtend bij alle leerlingen materialen aan huis. In combinatie met een inderhaast ingerichte digitale leeromgeving en een chatfunctie met de leerkrachten werken de kinderen en docenten zo goed en zo kwaad als het gaat door. De school sloot dinsdag om 12:00 uur de deuren, tot - vooralsnog - dinsdag 7 april.


Janneke Boogaard