Subsidie monumenten verdeeld

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel heeft net als andere jaren 50.000 euro verdeeld voor onderhoud aan monumenten in de gemeente.

De regeling gaat ieder jaar op 1 januari open en meestal is binnen drie dagen het geld al vergeven. "We hebben gelukkig vrijwel alle aanvragen kunnen honoreren", zegt wethouder Gijs van Leeuwen. Naast de 50.000 euro van de gemeente stelt ook de provincie Gelderland enkele tienduizenden euro's beschikbaar. Eigenaren van een monument kunnen ongeveer de helft van de onderhoudskosten krijgen aan subsidie.

Ieder jaar zet de gemeente Zaltbommel één inwoner die een pand restaureert in het zonnetje. Dit jaar gaat wethouder Van Leeuwen op bezoek bij Gerrit en Greetje Vervoorn. Zij herstellen dit jaar de voordeur van hun monumentale winkelpand aan de Burgemeester Posweg in Brakel en krijgen daarvoor een bijdrage uit de Onderhoudssubsidie Monumenten van de gemeente. Van Leeuwen: "Ik waardeer het zeer dat mensen zoals Gerrit en Greetje hun monument in stand willen houden. Monumenten in de gemeente zijn van grote waarde."

Het betreffende pand zit al jaren in de familie. De vader van Gerrit, Kees Vervoorn, kocht het in 1924. In 1930 bouwde hij een winkeltje aan het huis. Eerder heeft de familie met subsidie de schoorsteen, de winkelpui en de achterdeuren hersteld.