Hellevuur

Eind 2019 schreef ik een nijdige column over het licht dat kassen uitstoten. Snel na het verschijnen, pingde er een email uit mijn computer. Van een mevrouw die, samen met haar man, in Brakel een kwekerij heeft. Ze vertelde het volgende verhaal: "Ik krijg ook buikpijn van zo'n lichtkegel. Maar in 2010 stond er bij ons, zonder enige vooraankondiging, een ambtenaar van de gemeente met politiebegeleiding voor de deur. Iemand uit Herwijnen had geklaagd over ons licht en we kregen direct een boete van 2000 euro. Het schermdoek dat we in de kas hadden, voldeed ook al niet. We moesten het vervangen terwijl het zomaar nog zes jaar mee had gekund. Dat kostte ons 43.000 euro. Volgens ons hebben alleen wij dit meegemaakt."

Ik mailde haar dat ik geraakt was door haar verhaal en dat ik het zou bewaren in mijn hart. Vorige week las ik in deze krant dat er met betrekking tot lichtvervuiling door kassen niet gehandhaafd wordt. En het is jandorie zo simpel. Je ziet het, je fietst er naar toe en je zegt: U hebt teveel licht. (En dat die tuinder dan zegt: Hoe weet jij dat nou?)

Als je nu, na serieuze waarschuwingen, wat boosdoeners beboet, kun je mijn tuindersechtpaar netjes terug betalen. En kom niet met verjaring maar met rente.

Johan Cahuzak


Informatieavonden over knelpunten A2

regio • Er is nieuws over zes knelpunten in de A2 tussen Deil en Vught: knooppunt Deil, Waardenburg, de Waalbrug, Kerkdriel, de Maasbrug en Empel/Rosmalen. De komende weken worden informatieavonden gehouden, waar principe-oplossingen worden gepresenteerd. In workshops kunnen belangstellenden meedenken met de experts die hebben nagedacht over de knelpunten. Op maandag 16 maart is er een inloopavond in dorpshuis De Koeldert in Waardenburg, op dinsdag 24 maart in het stadhuis in Den Bosch, en op donderdag 26 maart in Hotel Van der Valk in Zaltbommel. Alle avonden beginnen om 19:00 uur, aanmelden is niet nodig. Per avond ligt de focus op het gedeelte van de A2 dat het dichtst bij de locatie van de inloopavond ligt, maar er is ook altijd informatie over de andere knelpunten. De Zaltbommelse wethouder Gijs van Leeuwen verwacht dat op de informatieavonden meer bekend wordt gemaakt over de gevolgen van maatregelen bij de Waalbrug voor het geplande Leisure Dome tussen de A2 en het spoor in Zaltbommel.
De A2 tussen Deil en Vught is qua economische verliezen het grootste knelpunt in Zuid-Nederland.

q www.mirta2deilvught.nl

Janneke Boogaard