• De schermen behoeden een deel van de salamanders.
• De schermen behoeden een deel van de salamanders. Foto: Ton van Balken

Opgelet: overstekende salamanders

gameren • De kamsalamanders die zich in de winter binnendijks verschanst hebben in Gameren, willen nu naar de poelen tussen de oude en nieuwe winterdijk. Natuurwacht Bommelerwaard helpt de salamanders oversteken en vraagt daarnaast voorbijgangers om voorzichtig te rijden.

Binnendijks tussen eetcafé Het Ouwe Mestershuis en zorgcentrum Het Slot verblijft een flinke populatie kamsalamanders. Deze soort staat op de rode lijst van beschermde dieren. Gedurende de wintermaanden verstoppen deze prachtige amfibieën zich hier onder bladeren, in holletjes of onder boomstronken. Echter in het voorjaar worden ze wakker en gaan ze op zoek naar een juiste poel om eitjes af te zetten. Die poel ligt aan de andere zijde van de dijk. Daar zwemmen niet veel vissen rond die de eitjes van de salamanders opeten.

Bij het oversteken van de dijk worden helaas veel salamanders doodgereden, in 2018 zelfs honderd in één week. Vorig jaar hebben vrijwilligers van de Natuurwacht een scherm op het dijktalud net voorbij het Ouwe Mestershuis geplaatst, zodat salamanders en padden daar niet kunnen oversteken. Ze gaan naar links of naar rechts en vallen in één van de drie emmers. Iedere dag kijkt vrijwilliger Gerard Terpstra of er salamanders of padden in zitten en brengt hij die veilig aan de overzijde.

Ook dit jaar staat er een scherm. Maar de diertjes steken op meerdere plaatsen over, ook voorbij het scherm. Daarom is het verzoek aan de inwoners van Gameren om op dit stukje dijk extra voorzichtig te zijn in de maanden februari en maart; 's avonds bij regenachtig weer en een temperatuur van tenminste zeven graden.