Toekomstbestendigheid als toverwoord

In een fors artikel met foto legt verslaggeefster Janneke Boogaard in Het Kontakt van 26 februari jl. uit dat Regio Rivierenland werk gaat maken van de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen in de regio. Interessant is de opmerking dat met het streven naar toekomstbestendigheid bijgedragen wordt aan passende werkgelegenheid. Echt zo'n bla-bla-zin die kennelijk uit de koker komt van Regio Rivierenland en die eigenlijk bedoeld is om burgers een rad voor ogen te draaien.

Bedrijventerrein De Wildeman II is bijna vol, De Wildeman III komt eraan, lezen we in het artikel. Maar wat heeft de aanleg van het bedrijventerrein De Wildeman II eigenlijk opgeleverd voor de werkgelegenheid in de regio? Weinig tot niets, zal het antwoord waarschijnlijk moeten zijn. Dat zou de gemeente Zaltbommel moeten weten, maar ze hebben er geen onderzoek naar gedaan. En zo gaat men maar door: bedrijventerreinen aanleggen en kavels uitgeven zonder te kijken naar - bijvoorbeeld - de betekenis van bedrijven voor regionale werkgelegenheid. Er zou 'behoefte aan bedrijventerreinen' zijn. Wie heeft die behoefte eigenlijk? Zijn dat voor de regionale werkgelegenheid belangrijke productiebedrijven of zijn het postorderbedrijven die de goedkoopste grond willen kopen voor hun goedkoopste bedrijfsvoering met werknemers die lonen ontvangen onder of op het sociale minimum? Wat schieten wij ermee op? We creëren er vooral nieuwe problemen door. Bommelerwaard, maak je borstje maar nat!

Waar is men mee bezig? Het landschap en het milieu worden verder aangetast. Wat blijft er nog over van het Rivierengebied als 'de groene long', waarvan een jaar of 40 geleden nog zo hoog werd opgegeven? Wie draait er op voor de op te vijzelen infrastructuur van wegen en parkeerterreinen? Zeg het maar: wie betaalt de nieuwe wegen die naar de nieuwe bedrijventerreinen leiden? Wie maakt zich zorgen om de werkgelegenheid in de regio? Wie zorgt er voor het onderdak van al die arbeiders die van ver worden gehaald om hier voor een habbekrats te werken in DHL, in Mainfreight en in al die andere asociale, veelal 'bovenregionale' organisaties? Mijn advies is: stop met dit megalomane vooruitgangsdenken, waarvoor je nu of over enige tijd de rekening gepresenteerd krijgt. Kom tot bezinning en laat je niet gek maken door eigenaren en directies van supergrote bedrijven die het niet goed met je voor hebben.

Hans ter Heege