• De lucht boven Aalst kleurde geel tijdens de storm Ciara.
• De lucht boven Aalst kleurde geel tijdens de storm Ciara. Foto: aangeleverd

Lichtvervuiling kassen onbestraft

bommelerwaard • Er zijn sinds januari 2019 twaalf klachten ingediend over lichtvervuiling door kassen in de gemeente Zaltbommel. In geen van die gevallen heeft de Omgevingsdienst actie ondernomen.

Marco de Waal schreef de gemeente Zaltbommel op 10 februari, de dag dat storm Ciara over Nederland raasde, een brief over de lichtvervuiling. Hij wilde onder meer weten hoe Omgevingsdienst Rivierenland checkt of tuinders zich aan de regels houden die hiervoor gelden. Ook vroeg hij hoe vaak erover geklaagd wordt, hoe vaak er boetes worden uitgedeeld en hoe hoog die zijn.

Uit het antwoord van de Omgevingsdienst blijkt dat er sinds januari vorig jaar twaalf klachten bij de gemeente Zaltbommel zijn binnengekomen over licht dat uit de kassen komt als het buiten donker is. Er zijn geen handhavingstrajecten geweest.

Waarom de Omgevingsdienst in al die gevallen niet heeft opgetreden, wordt in de brief niet uitgelegd. Wel gaat de dienst in op vragen van De Waal over de afgelopen weken, waarin ook niet is opgetreden ondanks klachten: "Om een klacht in behandeling te nemen, hebben we meerdere gegevens nodig, onder andere een locatie van de overlast en bewijs dat de overlast hier ook daadwerkelijk vandaan komt. De klachten die de afgelopen weken binnen zijn gekomen, hebben een algemeen karakter."

Storm

Dat de lucht de afgelopen weken opvallend vaak feloranje of felgeel kleurde, is volgens de Omgevingsdienst te verklaren doordat het vaak stormde. De eerste drie weekends van februari trokken Ciara, Dennis en Ellen voorbij.

Verzekeraars adviseren tuinders om vanaf windkracht 8 de lichtdoeken op te rollen. Als er dan ruiten sneuvelen, blijft het doek in elk geval heel. De schermen kunnen daarna dan weer worden uitgerold, zodat de kas nog enigszins op temperatuur blijft ondanks het kapotte glas. Daarmee wordt de schade aan gewassen zoveel mogelijk beperkt.

De Waal stoort zich uitermate aan de lichtvervuiling en het gebrek aan daadkracht van de overheid, blijkt uit de toelichting bij zijn vragen. "De natuur raakt verstoord door deze lichtvervuiling, echter de instanties steken blijkbaar liever de kop in het zand dan op te treden tegen de kwekers (het grote geld) in de Bommelerwaard of zouden de instanties bang zijn?"


Janneke Boogaard