• De één vindt De Poorterij te duur, de ander droomt van een toekomst voor het theater in de Buitenstad.
• De één vindt De Poorterij te duur, de ander droomt van een toekomst voor het theater in de Buitenstad. Archieffoto: Janneke Boogaard

'Als er behoefte aan is, springt er wel een commerciële partij in'

Hoe onmisbaar is De Poorterij?

zaltbommel • Van de 291 mensen die de enquête invulden, heeft 49 procent het afgelopen jaar De Poorterij niet bezocht. Een kwart komt er een paar keer per jaar, 16 procent één keer per jaar. De meest genoemde reden voor een bezoek zijn de voorstellingen (64 procent), gevolgd door de brasserie (39 procent). De filmvoorstellingen van Cinemaarten zijn met 28 procent ook populair en evenementen zoals carnaval volgen met 24 procent.

Afgehaakt

Dat het theater de afgelopen jaren een paar keer bijna failliet ging, is te merken aan reacties van panelleden. "Na de problemen rond De Poorterij zijn we afgehaakt en nog niet teruggekomen." "Toen De Poorterij enkele jaren geleden stopte had ik nog kaartjes, maar was mijn geld kwijt. Dit gaf me weinig vertrouwen voor de toekomst."

Verschillende panelleden vinden het aanbod achteruit gegaan. "Enkele jaren terug kwam ik wel meerdere keren per jaar. Toen kwamen er nog aansprekende artiesten om een try-out te doen in De Poorterij." "Over het huidige aanbod ben ik niet enthousiast. Het mag best klein en experimenteel maar graag iets minder saai." "Het is vrij eentonig (kleine gezelschappen, cabaret)."

Behalve voor een avondje uit wordt De Poorterij ook gebruikt voor vergaderingen (24 procent van de respondenten komt daarvoor wel eens in het pand) en worden er ruimtes gehuurd door clubs (20 procent).

Die combinatie van functies wordt gewaardeerd. In totaal is 53 procent het eens of zeer eens met de stelling dat de Bommelerwaard niet zonder De Poorterij kan. Daar staat 23 procent tegenover die De Poorterij best kan missen.

De mensen van wie De Poorterij mag verdwijnen, vinden vooral dat er naar verhouding te veel gemeenschapsgeld naartoe gaat. Een panellid schrijft: "Als er echt behoefte was aan zo'n accommodatie, dan is er altijd wel een commerciële partij te vinden die hier interesse in heeft."

De lokale politiek heeft zich al uitgesproken vóór voortbestaan van De Poorterij. De gemeente is ervan overtuigd dat verbouwen of nieuwbouw noodzakelijk is. Diverse panelleden merken op dat zij het gebouw goed vinden zoals het nu is. Op donderdag 12 maart staat de vraag naar de toekomstige invulling op de agenda, ter voorbereiding op de raadsvergadering van 26 maart.

Naast de 23 procent van de respondenten die De Poorterij best kan missen, kiest 22 procent voor verbouwen of renoveren van het huidige pand. Op de huidige plek een nieuwe Poorterij bouwen heeft de voorkeur van 17 procent, 12 procent kiest voor nieuwbouw op een andere locatie en acht procent voor huisvesting in een ander, bestaand pand.

Parkeerplaatsen

Constante factor is de roep om meer parkeergelegenheid. Een parkeergarage onder het theater wordt meerdere keren genoemd. Ook benadrukken verschillende panelleden dat De Poorterij in of direct bij de binnenstad moet blijven, mede vanwege de wisselwerking met de horeca in de stad. De Buitenstad (bij Albert Heijn) wordt als alternatief genoemd, bijvoorbeeld in de oude scheepsloods. "Dat zou prachtig zijn, dan wordt het echt een 'place to be'."


Janneke Boogaard