• Het gemeentehuis in Hedel werd zwaar beschoten.
• Het gemeentehuis in Hedel werd zwaar beschoten. Foto: Regionaal Archief

Slag om Hedel: vertellen en herdenken

hedel • Op zaterdag 25 april zal het verhaal over de Slag bij Hedel in beeld gebracht worden. De verhalen van inwoners en de Prinses Irene Brigade worden verteld, ondersteund door passende muziek van DES.

Voor Hedel begon de oorlog pas echt in oktober 1944, toen het front kwam te liggen bij de Maas. De Duitsers bliezen de bruggen op en verwoestten de kerktorens. De geallieerden begonnen met bombardementen en beschietingen op het dorp. Vlak voor het eind van de oorlog kreeg de Prinses Irene-brigade de opdracht om de bruggenhoofden Hedel en Zaltbommel te veroveren. Deze opdracht Operation Orange duurde vier dagen en werd uiteindelijk in opdracht van generaal Montgomery afgeblazen, er waren andere belangen. De Prinses Irene-brigade moest terugtrekken en verloor in die dagen twaalf manschappen.

Voor deze strijd ontving de Irene-brigade de Willems Orde. Nog altijd ontvangen de nieuwe leden van het regiment na hun opleiding het gewilde koord in Hedel.

Muziekvereniging Door Eendracht Sterk is jaarlijks betrokken bij de organisatie van 4 mei en vond de samenwerking met Hedels Historie met hun rijk archief om in dit bijzondere jaar, van 75 jaar vrijheid, extra stil te staan bij de gebeurtenissen. Vanaf het moment dat het eerste idee werd gedeeld, blijkt hoezeer de oorlog nog leeft. Snel werd de samenwerking uitgebreid met gemeente, defensie, de Rotary Zaltbommel, Oranjevereniging. Gezamenlijk wordt ervoor gezorgd dat er een mooie en plechtige herdenking zal plaatsvinden.

Om 16:00 uur zal er een herdenking plaatsvinden bij het monument van de Irene-brigade, gevolgd door een vrijheidsbuffet in het Gelre’s End. De avond wordt vervolgd met een concert waarbij de verhalen verteld zullen worden over die periode. Adjudant R. Brouwer zal namens defensie uitleg geven over de Prinses Irene-brigade en de gebeurtenissen vanuit militair oogpunt. Hedels Historie zal een persoonlijk verhaal vertellen van één van de inwoners die in Hedel achtergebleven waren.

Met het vertellen van deze verhalen zal de gebeurtenis overgedragen worden aan de komende generaties. Om deze reden zullen de scholen vooraf aan deze dag een themaweek inplannen en zullen de leerlingen tekeningen maken om op te hangen in het Gelre’s End. De twaalf gesneuvelden zullen in deze herdenking centraal staan. Hun verhalen en foto’s worden gepresenteerd bij de scholen en in het Gelre’s End. Zij zijn gesneuveld in de poging om ook de Bommelerwaard te bevrijden, een belangrijk verhaal om door te vertellen.

Voor het vrijheidsbuffet zijn kaarten te koop via de website. Ook zijn gratis toegangskaarten voor het concert beschikbaar. Er wordt een hoge opkomst verwacht, dus reserveren is noodzakelijk.

q 75jaarvrijheid.deshedel.nl