• De eerste ambachtsschool in Zaltbommel. Nu is het vervallen pand voor velen een doorn in het oog.
• De eerste ambachtsschool in Zaltbommel. Nu is het vervallen pand voor velen een doorn in het oog. Foto: Collectie Gerrit Groeneveld

Heel erg jammer

Heel erg jammer dat zeer binnenkort Het Kontakt uit de Bommelerwaard verdwijnt. Dat betekent ook het einde van mijn rubriek 'Zoals de Waard was….' in dit veel gelezen huis-aan-huisblad. Elke maand had ik een boeiende, dagenlange zoektocht naar hetgeen er vijftig jaar geleden zoal op ons 'Eiland tussen de Rivieren' te doen was. Het bericht dat Het Kontakt hier niet meer uitgegeven wordt, heeft me pijn gedaan. Hopelijk worden De Toren en Het Carillon samengevoegd tot één regioblad, dat naast veel advertenties ook aanzienlijk meer interessante artikelen gaat plaatsen dan nu het geval is.

Tekort aan accommodaties

Een regionale studiecommissie meende vijftig jaar geleden dat er in de Bommelerwaard behoefte was aan gymnastieklokalen in de gemeenten Brakel, Kerkwijk en Ammerzoden, terwijl er in Zaltbommel eigenlijk een sporthal moest komen. Bovendien stond de commissie de stichting van een overdekt zwembad in Kerkdriel voor en de aanleg van openluchtbaden in Kerkdriel en Hedel/Ammerzoden. Omdat de behoefte aan openluchtbaden in de gemeenten Kerkwijk en Brakel niet duidelijk aanwijsbaar was, diende dat volgens de onderzoekers in een later stadium nog eens te worden bekeken. Reden om dat te doen bleek uit de verklaring: "Men zou kunnen stellen dat juist in dit gebied het aanbrengen van een aantal voorzieningen de mogelijkheid opent om een stuk maatschappelijke achterstand in te halen."
De commissie was van oordeel dat de op dit terrein bestaande achterstanden snel weggewerkt konden worden, indien daarvoor geld uit het bijzonder welzijnsbeleid van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk beschikbaar werd gesteld.

Bevolkingsgroei noodzakelijk

Donderdag 12 maart 1970 kwamen de gemeenteraadsleden uit de Bommelerwaard bijeen om het structuurplan Bommelerwaard in concept te bespreken. In dat plan was een aantal beleidslijnen vastgelegd, die er voor moesten zorgen dat de Bommelerwaard ook in de toekomst leefbaar zou blijven. De opstellers waren uitgegaan van de noodzaak van een goed verzorgingsniveau en het daarvoor benodigde aantal bewoners. Dat zou rond het jaar 2000 ongeveer 57.000 moeten zijn, terwijl er in 1970 circa 35.000 mensen woonden. Omdat het vestigingsoverschot kleiner was dan het vertrekoverschot zouden, als de Bommelerwaard wilde profiteren van een voorzieningenniveau dat als wenselijk en aanvaardbaar werd geacht, zich hier minstens 10.000 mensen van elders moeten vestigen.
Naar verwachting van de planopstellers zou de kern Zaltbommel in 2000 rond de 15.000 inwoners tellen en Kerkdriel tussen de 5.000 en 10.000. Met name Zaltbommel zou zijn groei moeten krijgen uit de toename van industrie en diensten evenals door de vestiging van forensen. Men ging er vanuit dat met name Hedel en Ammerzoden zouden groeien als gevolg van de stedelijke ontwikkeling van Den Bosch. Voor Brakel was groei en een sterkere oriëntering op Gorinchem te verwachten indien de verbindingen beter werden.

LTS van drie naar vier leerjaren

Het bestuur en de directie van de LTS in Zaltbommel gingen zich vanaf maart 1970 inzetten om de opleidingen aan deze school van drie naar vier leerjaren uit te breiden. Voor enkele vakopleidingen waren na het algemene eerste leerjaar al drie vakjaren gepland. De initiatiefnemers waren van mening dat het van het allergrootste belang was dat voor alle kinderen, die in Bommel technisch gericht onderwijs ontvingen, de mogelijkheden werden verdiept en verbreed. Om aan dit streven de nodige kracht bij te zetten schreef het schoolbestuur een brief aan de minister van Onderwijs. Met de toe te voegen theoretische opleiding zouden de jongelui door kunnen stromen naar o.a. MTS, HTS, Hogere Zeevaartschool, Politieschool en vele andere. Volgens directeur W. Jongbloed zou de LTS nieuwe stijl niet met ruimtegebrek te kampen krijgen. Men had de beschikking over een prachtige nieuwe school aan de Van Heemstraweg (nu Pand 9), die op eenvoudige wijze uitgebreid kon worden. Desnoods kon ook het oude gebouw aan de Johan van Oldebarneveldstraat gebruikt worden.