• De legers slaan hun kampen op.
• De legers slaan hun kampen op. Foto: Lya Cattel

Winterbivak en veldslag Loevestein

poederoijen • rondom Slot Loevestein wordt zaterdag 29 februari en zondag 1 maart weer een winterbivak van legerkampen opgebouwd.

Op zaterdag om 14:00 en zondag om 14:30 uur vinden de Veldslagen plaats. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden, krijgen de Nederlandse troepen versterking van Britse en Pruisische soldaten. Het publiek krijgt een levendig en historisch beeld van de belegering en mist niets dankzij de toelichting van een spreker. In totaal doen zo'n 120 soldaten uit heel Europa mee aan de Veldslag.

Voor en na de veldslag kan iedereen een kijkje nemen in het winterbivak. Soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon en vertellen elkaar grappen. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kamp op. De burgerij laat het leven uit de negentiende eeuw zien met onder andere muziek en dans. Om 12:30 uur gaan de burgers aan tafel en geven ze uitleg over de maaltijd.

Op de soldatenschool kunnen kinderen vanaf 7 jaar leren hoe ze kruit en kogel in een musket moeten doen en hoe ze in 'rijen en gelederen' moeten schieten. Ook kunnen kinderen spelen met ouderwets speelgoed.

In het kasteel vertellen museumgidsen hoe soldaten zich voorbereiden op de Veldslag. Zowel op zaterdag als op zondag zijn er verschillende demonstraties: artillerie, exerceren en schermen.

Slot Loevestein opent haar deuren om 11:00 uur. Bezoekers krijgen het advies gehoorbescherming mee te nemen. Toegang is 14 euro. kinderen van 4 t/m 12 jaar 9,50 euro.

q www.slotloevestein.nl