Zilveren plak voor Elsemieke van Maaren

luleå • Na haar eerdere tweede, vierde en negende plaats op de Weissensee, heeft Elsemieke van Maaren ook in Zweden van zich doen spreken.

De marathonschaatsster uit Zuilichem verzekerde zich tijdens de KPN Grand Prix 4 van een verdienstelijke vierde plaats wat haar een uiteindelijke tweede plaats in het eindklassement opleverde.

In vier dagen tijd maar liefst drie wedstrijden op natuurijs verrijden. Die loodzware taak hadden de marathonschaatsers deze week tijdens hun periode op het zee-ijs nabij de Zweedse stad Luleå. Die wedstrijden sloten aan op de serie van drie Grands Prix die op de Weissensee hadden plaatsgevonden. Op donderdag begonnen de schaatsers aan de KPN GP 4, die Van Maaren namens team Palet Vastgoedonderhoud dus als vierde finishte. Ook zus Clarissa eindigde in de voorste gelederen; zij werd veertiende, vijf plaatsen voor dorpsgenoot Ilona Grandia. Bij de mannen deed Timo Verkaaik namens marathonschaatsteam PGMBakker/Stehmann/Viking goede zaken door als achtste te eindigen.

Twee dagen later wist Van Maaren wederom in de top-tien te finishen en werd zevende na een wedstrijd over veertig kilometer. Clarissa eindigde als 22e, Ilona Grandia als dertigste. De wedstrijd bij de mannen was tien kilometer langer en wederom was Verkaaik met een elfde plaats de hoogst geklasseerde rijder van team PGMBakker/Stehmann/Viking.

Op zondag vond het slotstuk plaats; de finale van de KPN Grand Prix-serie. Voor de dames betekende dat een wedstrijd over honderd kilometer, terwijl de mannen 150 kilometer voor hun kiezen kregen. Van de regio-rijdsters deed Van Maaren het met haar elfde plaats het beste, terwijl zij teamgenote Ineke Dedden de wedstrijd zag winnen, voor Ankie Ytsma en Iris van der Stelt. Grandia finishte als 27e, met Clarissa van Maaren in haar kielzog.

Dankzij haar sterke prestaties in de serie van zes wedstrijden op natuurijs verzekerde Elsemieke van Maaren zich van de tweede plaats in het eindklassement, achter winnares Manon Kamminga.