Carnavalsoptocht Spreeuwendurp
Carnavalsoptocht Spreeuwendurp Foto: Lya Cattel

CARNAVALSOPTOCHTEN 2020

Het was een onstuimig carnavalsweekend. Op diverse plaatsen werden optochten afgelast vanwege de harde wind. In de Bommelerwaard zijn uiteindelijk alle activiteiten doorgegaan. Een paar routes werden ingekort. In Zaltbommel leidde dat tot enige commotie, omdat de wagens en loopgroepen nu niet langs zorgcentrum De Wielewaal kwamen en dus niet alle ouderen konden meegenieten. De optocht in Alem werd uitgesteld van zondag naar maandag. In Kerkdriel was het zondag wel een erg natte boel, maar daar trok niemand zich wat van aan.

Verschillende deelnemers legden een link naar de actualiteit, zoals de verhuizing van het zwembad in Zaltbommel, de stikstofcrisis, de malaise bij de Avri en de onthulling van het beeld van 'Den Boet' in Ammerzoden. In Rossum vond een écht huwelijksaanzoek plaats tijdens de optocht. Kira van carnavalsvereniging De Poldermennekus zag tot haar grote verbazing haar toekomstig echtgenoot midden in de optocht op zijn knieën gaan.

In Heerewaarden vond zaterdagavond de traditionele verlichte optocht plaats. De organiserende carnavalsvereniging De Moasmeerminnen koos bij de loopgroepen 'Net egt' als winnaar, gevolgd door de 'Golden Girls' en 'En toch beweegut'. Bij de wagens streek 'De Kneuk' met de eer, met op de tweede plaats de 'Bijtankers' en op de derde plaats 'De goangmakers'. De aanmoedigingsprijs ging naar 'De Feestbeesten'.

In Rossum kregen de 'Poldermennekus' de eerste prijs bij de wagens van de volwassenen, gevolgd door 'De Floepers' en 'De Pintemannen'. De mooiste wagen bij de jeugd was van ''t Ken net', op de tweede plaats kwamen 'De Feestbeesten' en op de derde plaats 'Efkes anders dan anders'. 'De Mutsen' hadden de mooiste grote loopgroep bij de volwassenen, 'Krek wak wou' de mooiste kleine loopgroep bij de volwassenen en 'De Frollies' wonnen bij de jeugd.

CV 'De Lala's was de mooiste loopgroep voor volwassenen in Velddriel, gevolgd door 'De Vriendjes' en fanfare La Harpe. Ook hier wonnen de 'Poldermennekus' bij de wagens. 'De Durgieters' werden tweede en 'De Schuimhappers' derde. 'De Wicky's' mochten de beker voor de loopgroepen bij de jeugd in ontvangst nemen, de 'Bruggenbouwers' en de 'Beestenbende' volgden. ''t Ken net' streek ook in Velddriel met de eer bij de jeugdwagens en liet 'De Duvelkus' en 'De Feestbeesten' achter zich. De uitslag van de andere optochten was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend bij de redactie.

De foto's hieronder zijn gemaakt in (van links naar rechts en boven naar beneden) Alem (2x), Ammerzoden en Heerewaarden. De kiekjes op de pagina hiernaast zijn geschoten in Kerkdriel, Zaltbommel, Ammerzoden, Rossum, Ammerzoden, Zaltbommel, Kerkdriel en Velddriel. Janneke Boogaard maakte de foto's in Zaltbommel, Lya Cattel in alle andere kernen. Nog veel meer foto's vind je op:


q hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard