• Het is nog niet bekend waar het geld naar toe gaat.
• Het is nog niet bekend waar het geld naar toe gaat. Foto: nl.123rf.com

FruitDelta Rivierenland krijgt 7,5 miljoen euro

rivierenland • Intensieve en jarenlange samenwerking binnen regio Rivierenland is beloond: de ministerraad heeft bekend gemaakt dat het ingediende voorstel voor een Regio Deal is gehonoreerd. Het rijk heeft 7,5 miljoen euro aan cofinanciering toegezegd.

Hans Beenakker, voorzitter van Regio Rivierenland: "Met deze Regio Deal laten wij zien dat we de vraagstukken van nu aangaan, door als inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeenten de handen ineen te slaan. Dit betekent een fantastische impuls voor FruitDelta Rivierenland. Wij zijn enorm blij met deze erkenning."

Regio Rivierenland (formeel indiener) en het samenwerkingsverband RW-POA Rivierenland zijn de kartrekkers geweest in het proces met regiopartners om tot een voorstel voor een Regio Deal te komen. Hierbij is de samenwerking met provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en de Gebiedscoöperatie Rivierenland enorm belangrijk geweest.

Met toekenning van deze Regio Deal kan Rivierenland verder aan de slag met de vraagstukken zoals aanpakken van onder meer verdroging en hoog water als gevolg van klimaatverandering, het energieverbruik, de transitie naar duurzame energie en de kwetsbare sociale samenstelling van het gebied.

"Wij willen een slimme, duurzame en inclusieve regio zijn die weerbaar en toekomstbestendig is en zelfredzaam blijft", schrijft de regio in een persbericht. "Met deze Regio Deal kunnen wij ons sociaal, ecologisch en economisch kapitaal én de regionale samenwerking verder versterken. Wij hebben er vertrouwen in dat wij dat kunnen. Maar wij kunnen het niet alleen. Daarom hebben wij het Rijk gevraagd onder andere om financiële bijdragen, experimenteer- en leerruimte en toegang tot (inter)nationale kennis- en beleidsnetwerken."

Er moet nog vastgesteld worden welke projecten tot uitvoering zullen komen. De Regio Deal is een arrangement tussen regio's en het rijk om de kracht van de regio te versterken. Uit alle delen van Nederland heeft het rijk 26 voorstellen ontvangen. Er is in totaal 180 miljoen euro te verdelen voor deze derde tranche. Naast FruitDelta Rivierenland hebben ook Zwolle, CleanTech en Veluwe een Regio Deal gekregen. De provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen de genoemde deals financieel.