• Bouwactiviteiten op De Wildeman.
• Bouwactiviteiten op De Wildeman. Archieffoto: Janneke Boogaard

Samenwerken op en aan bedrijventerreinen

bommelerwaard • De gemeenten in Regio Rivierenland gaan meer aandacht besteden aan de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen. Ze vinden het belangrijk dat bedrijven onderling samenwerken en duurzaam bezig zijn.

Dat blijkt uit het nieuwe Regionaal Programma Werklocaties waarover de gemeenteraden zich binnenkort gaan buigen. Vervolgens gaat het naar het bestuur van de Regio Rivierenland en dan naar het provinciebestuur.

Regio Rivierenland wil dat ondernemers op de bedrijventerreinen elkaar opzoeken en overleggen over zaken die hen allemaal aangaan. Ook circulair en klimaatbestendig bouwen en werken moet bijdragen aan toekomstbestendigheid, net als het bieden van passende werkgelegenheid. Vanuit het regionale investeringsfonds (RIF) is er - los van het regionale programma - ook geld beschikbaar voor individuele bedrijven die hieraan op een vernieuwende manier werken.

In Zaltbommel zijn kantorenpark De Waluwe en de bedrijventerreinen Van Voordenpark, De Ooijk en Veilingweg al aan de slag gegaan in de Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerreinen Zaltbommel (SOBZ). De SOBZ bestaat sinds het najaar van 2018. De reclamebelasting van de aangesloten bedrijventerreinen wordt door de gemeente afgedragen aan het ondernemersfonds. Die gelden worden ingezet om collectieve verbeteringen door te voeren. In januari was er een inspiratiesessie voor de ondernemers die hier actief zijn over de duurzame toekomst van de Zaltbommelse bedrijventerreinen.

Bovenregionale vraag

De gemeente Maasdriel is van plan de bedrijventerreinen in Hedel, Velddriel, Kerkdriel en Ammerzoden te revitaliseren. Maasdriel richt zich met name op het lokale midden- en kleinbedrijf. Zaltbommel beschikt met De Wildeman over een regionaal bedrijventerrein, waar overigens een sterke bovenregionale vraag speelt. Met de komst van bedrijven als DHL worden vrije kavels in rap tempo gevuld. De Wildeman II is al helemaal vol, vanaf 2021 mogen de eerste kavels op De Wildeman III worden uitgegeven.

De komende jaren blijft die vraag groot, zo is de voorspelling. Tot en met 2030 is er vraag naar 138 tot 175 hectare in de Regio Rivierenland, waar onder meer Tiel, West Betuwe, Maasdriel en Zaltbommel onder vallen. Aan concrete locaties is er nu 89 hectare beschikbaar, waaronder nog enkele kavels op verschillende bedrijventerreinen in de gemeente Zaltbommel. Dat is dus niet genoeg voor de totale vraag, maar dat is niet verontrustend. Er zitten namelijk nog meer dan voldoende plannen in de pijplijn.

Uit het bijgewerkte bedrijventerreinenprogramma blijkt ook dat de gemeenten in Regio Rivierenland geen regionaal ontwikkelbedrijf starten voor de bedrijventerreinen. Zo'n ontwikkelbedrijf koopt grondposities. "Resultaten uit het verleden in andere regio's laten zien dat de risico's daarvan groot zijn", geeft de Zaltbommelse wethouder Willem Posthouwer als toelichting waarom de gemeenten niet zo happig zijn op deze constructie.

Voorbeeld

De gemeenten houden het liever bij het regionaal acquisitie platform (RAP). Dat is gebaseerd op jarenlang onderling vertrouwen tussen de gemeenten. Deze constructie wordt door de provincie als voorbeeld gesteld voor andere regio's. Om de onafhankelijkheid van het RAP te waarborgen, is het voorstel wel om het op te gaan nemen in de gemeenschappelijke regeling van de Regio Rivierenland.

De gezamenlijke gemeenten maken sinds 2001 samen afspraken over de realisatie van bedrijventerreinen. Zo wordt de vraag van bestaande en nieuwe bedrijvigheid goed ingevuld en wordt tegelijk overaanbod tegengegaan.


Janneke Boogaard