Fiets bij station netjes stallen, anders is-ie weg

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat in de eerste week van maart weesfietsen, fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen bij het NS-station afvoeren.

De bijzonder opsporingsambtenaren en de buitendienst van de gemeente nemen fietsen mee die in de gangpaden van de stalling of buiten de stalling staan.

Ook weesfietsen, die langere tijd ongebruikt worden achtergelaten, en wrakken worden afgevoerd. Ze komen terecht bij de gemeentewerf in Gameren. De fietsen worden daar geregistreerd.

Mensen die vermoeden dat hun fiets is afgevoerd omdat hij lange tijd onbeheerd of verkeerd geparkeerd stond bij het station, kunnen tijdens kantooruren contact opnemen met de buitendienst via telefoonnummer 14 0418 om een afspraak te maken en te checken of hun fiets erbij zit. Tweewielers waar niemand voor belt, gaan naar de kringloopwinkel en krijgen zo een tweede leven.

Wethouder Adrie Bragt: "Het parkeren van fietsen is al lange tijd een probleem bij het NS-station, ook na eerdere acties. De situatie is onacceptabel. Het ziet er niet uit, het is vervelend voor wie zijn fiets wil stallen en de fout geparkeerde fietsen kunnen ook voor gevaarlijke situaties zorgen."

Politieke vragen

Onlangs stelden CDA en VVD schriftelijke vragen over dit onderwerp. "Ook voordat we die vragen kregen, waren we er al mee bezig", zegt Bragt. Er is volgens de wethouder genoeg ruimte in de stalling, ook op de onderste etage. De bovenste rekken zijn volgens sommige reizigers alleen bruikbaar voor krachtpatsers. Maar dat kan het probleem dus niet zijn. "Zeker als we weesfietsen hebben opgeruimd, is er genoeg plek."

Omdat er de laatste tijd niet intensief is gecontroleerd bij het station, kondigt de gemeente de actie nu alvast aan. Een lichtkar bij het NS-station maakt reizigers tijdens de actie attent op de controles. Iedereen die met de fiets naar het station komt, is dus gewaarschuwd.


Janneke Boogaard