• Een sfeerimpressie van een unit.
• Een sfeerimpressie van een unit. Foto: aangeleverd

Kritische omwonenden geven input

Bruchemse camping ontvouwt plan

bruchem • Op de camping verblijven nu ook al Poolse arbeidskrachten, op piekmomenten zo'n zeventig. Nog dit jaar wil Oomen dat verhogen tot 150, het maximum dat de gemeente Zaltbommel heeft gesteld voor centrale huisvesting van arbeidsmigranten.

Op verzoek van de gemeente wordt bekeken of een deel van de units vrijgehouden kan worden voor spoedzoekers: mensen die tijdelijk in problemen zitten door bijvoorbeeld een scheiding.

Oomen werkt samen met Cees van Doorn van VDU, een uitzendbureau dat buitenlandse arbeidskrachten regelt voor de tuinbouw, fruitsector en industrie. 't Meulenhuis heeft het perceel naast de camping gekocht. Het plan is om daar 42 units te bouwen. Elke unit bestaat uit twee zelfstandige woningen voor twee personen.

Vrijdag organiseerde Oomen samen met VDU een informatiebijeenkomst voor dorpsgenoten. Communicatie met omwonenden is een verplicht onderdeel in de voorbereiding van plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten. Pas nadat er draagvlak is gecreëerd neemt de gemeente vergunningaanvragen in behandeling.

Zo'n veertig belangstellenden vuurden heel wat kritische vragen af, maar de sfeer werd nooit grimmig. Misschien hielpen de openheid van de ondernemer, de Valentijnssnoepjes, drankjes, broodjes en de soep daarbij.

Omwonenden zijn te spreken over Oomen als campingbeheerder, maar maken zich zorgen over zaken die zich buiten het terrein afspelen. "We hebben nu al last van auto's met Polen die veel te hard door de straat scheuren en van tassen vol afval die worden achtergelaten", klaagde een omwonende.

Zowel Oomen als VDU benadrukten dat zij streng handhaven als dergelijke klachten hen ter ore komen. De vergunningen staan op naam, dus angst voor overname door een minder kundige beheerder hoeven de omwonenden niet te hebben. Ook kan de gemeente vergunningen intrekken als het uit de hand loopt. "Dat risico gaan wij niet nemen, we gaan hier flink investeren", benadrukten de initiatiefnemers.

Geheel volgens de missie van Van Doorn worden het hoogwaardige huisjes waar je zelf ook zou willen wonen. John Oomen stelt het simpel: "Troep trekt troep aan. Een terrein dat netjes is, blijft ook eerder netjes." Goede huisvesting is ook een voorwaarde om serieuze arbeidskrachten aan te trekken, weet Van Doorn. "En die hebben we hard nodig in Nederland."

Dat snappen ze in Bruchem, maar dat er dan 150 in hun achtertuin moeten wonen, daar zijn ze toch niet zo van overtuigd. "Wat krijgen wij ervoor terug?" Daar hebben de initiatiefnemers over nagedacht. Er komt een klompenpad over het terrein en de parkeerplaats kan overdag gebruikt worden voor de tegenoverliggende begraafplaats. Ook komen er voorzieningen waar de toekomstige bewoners hun vrije tijd kunnen doorbrengen, zodat de behoefte om vertier in het dorp te zoeken zoveel mogelijk beperkt wordt.

Het maakte niet veel indruk. Er leek meer animo om de units wat dichter bij elkaar en verder naar de weg te plaatsen, zodat het plan minder massaal overkomt. De opmerkingen aanvaardden VDU en Oomen in dankbaarheid, met de belofte dat ze ernaar gaan kijken.

De units mogen maximaal tien jaar gebruikt worden voor arbeidsmigranten. Daarna zijn ze niet afgeschreven, maar hoopt Oomen ze te gebruiken voor recreatie. Zo niet, dan kunnen ze verplaatst worden en elders nog jaren meegaan. Rond de huisjes wordt een boomgaard aangelegd, die blijft als de bebouwing verdwijnt.

Ook het huidige campinggedeelte wordt aangepakt. Oomen hoopt dat enkele chalets waar al lange tijd mensen wonen, mogen blijven staan totdat die mensen vertrekken. De rest wordt vervangen door nieuwe units. De 32 kampeerplaatsen blijven.

Volgens het nieuwe beleid moet bij geconcentreerde huisvesting van arbeidsmigranten oude bebouwing op een andere plek gesloopt worden. Oomen hoopt hiervan vrijgesteld te worden omdat hij al veel andere compensatiemaatregelen neemt, zoals het planten van bomen en het bieden van ruimte voor spoedzoekers. Een andere hobbel is dat de locatie door de provincie is bestempeld als 'waardevol open gebied'. Daar mag niet zomaar gebouwd worden.

De initiatiefnemers willen deze zomer de omgevingsvergunning aanvragen. Dan start ook de officiële inspraakperiode voor belanghebbenden. De planning is om dit najaar starten met de voorbereidingen voor de bouw te beginnen.


Janneke Boogaard