• Carnavalsoptocht Mispelgat in 2018.
• Carnavalsoptocht Mispelgat in 2018. archieffoto: Lya Cattel

Carnaval in Mispelgat barst weer los

zaltbommel • Op veel plaatsen in de Bommelerwaard barst zaterdag het carnaval weer los.

In Mispelgat is de sleuteloverhandiging op zaterdagochtend en daarna start om 13:33 uur de optocht. Eerst door de Vergt, dan via de Wielewaal naar de binnenstad. Na afloop is er een groot pleinfeest op de Markt. Voor het eerst vindt daar ook de prijsuitreiking van de optocht plaats, om 16:11 uur.

Op vrijdag 21 februari brengt Prins Maerten XVII met zijn gevolg weer een bezoek aan verschillende Mispelgatse scholen. Vrijdagavond kan iedereen komen 'veurgloeien' in de Mispelpoort, in en achter de Poorterij en natuurlijk in verschillende horecagelegenheden.

Voor een moment van bezinning is de Carnavalsviering op zondagochtend om 11:11 uur in de Sint Martinuskerk een aanrader. Maandagmiddag gaat Prins Knar dun Urste voor in de Wielewaal tijdens het 'Knarrenbal', dat ook Prins Maerten XVII met een bezoekje zal vereren.

Boerenbruiloft

Op Carnavalsdeinsdag 25 februari gaat Mispelgat zijn elfde en dus zeer speciale Boerenbruiloft beleven. Om 13:44 uur haalt Jo van Rinus van dun Trolly uut Ernem zijn bruid Marietje van 't Ouwe Mannen en Vrouwenhuis op op het bordes voor het Oude Stadhuis. Daarna gaat het Boerenbruidspaar voorafgegaan door Bloaskapel Spuugzet met paard en wagen in optocht naar de Mispelpoort. Daar worden zij door den buitengewone ambtenaar van de Burgerlijke Stad in den onecht verbonden.

q www.dewallepikkers.nl