• Arthur Theunissen met Lavinia Meijer.
• Arthur Theunissen met Lavinia Meijer. Foto: aangeleverd

'Zelfs gekraak van een deur is inspiratie'

zaltbommel • "Ik heb altijd van muziek gehouden. Gewoon naar de radio luisteren, Radio 3 en het oude Veronica. Bij Transmedia terechtgekomen als technicus. Ook korte tijd een filmmuziekprogramma gepresenteerd."

Met Arthur Theunissen (1976) praten, is struinen door de eindeloze wereld van muziek. Veelzijdig is Arthur zonder meer. Wie zijn CV bekijkt, ontdekt begrippen als soundscape en producer, naast die van componist en toetsenist.

Filmmuziek bekoort hem zeker. "Dat kan overtuigen. Op weg hierheen draaide ik de soundtracks van Fantastic Beasts en Stranger Things."

Geen radio meer

De wereld van de muziek kent voor Arthur geen grenzen. "Ik ben niet van de hokjes... Met commerciële muziek, een beat, rap, heb ik niks." Deze muziek raakt Arthur niet. De snel veranderende smaak doet hem keuzes maken. "Ik luister géén radio meer. Nu is het Spotify. Of mijn Ipod. In de loop der jaren heb ik veel filmmuziek verzameld. Dit jaar wil ik een eigen album hebben, maar laat ik niks roepen!" klinkt het bescheiden. "Mijn eerste, een fysieke cd. Een album in een bepaalde sfeer, filmische techno. Instrumentaal", voegt hij er aan toe.

Inspiratiebronnen zijn: "Tangerine Dream, Kraftwerk, Boards of Canada. Elektronische muziek. Zelfs het gekraak van een deur is inspiratie... Een album maken, dat over tien jaar nog te draaien is. Dat wordt schaven; ik ben een zeikerd. Ik ben altijd aan het werk voor anderen. Vrijdagmiddag om vier uur zou dit mijn uitlaatklep moeten zijn." Muziek betekent voor Arthur componeren, opnemen, mixen, uitwerken.

"Dat kan ver gaan. Ik werk met harpiste Lavinia Meijer aan een anderhalf uur durende documentaire over Truus Wijsmuller, Truus' Children. Zij redde in WOII tienduizend Joodse kinderen. Deze komt bij Max op tv. De première is op 8 maart in Eye (Amsterdam, red.). Daarna gaat hij de wereld over. De muziek hiervoor hebben we samen geschreven. Strijkers, een cello, de hele orkestratie komt uit de computer."

Hij noemt de naam van Emmy Verhey, een door hem bewonderde muzikant. "Ik heb respect voor haar. Ik ken haar niet goed. Ze was al een beroemdheid in Bommel, voor ik haar op het spoor kwam."

Met de deurklink in zijn hand poneert hij een uitsmijter: "Wist je dat ik op zondag geboren ben? In de Mozartstraat!"


Rein van Willigen

In het te verschijnen boek 'Kees was een clubjesmens' komt een uitgebreid interview met Arthur Theunissen.