Zorg nog laagdrempeliger

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel wil nog meer gaan insteken op zorg dichtbij huis. Dure specialistische zorg is daardoor minder vaak nodig.

Zaltbommel staat landelijk goed bekend met de lokale aanpak van zorg. Toch zijn uit een onderzoek afgelopen najaar nog verbeterpunten naar voren gekomen. Zo is er winst te behalen bij de huisartsen. Die verwijzen opvallend weinig mensen door naar Buurtzorg Jong, en wel veel naar zwaardere zorg. Adrie Bragt, wethouder zorg in Zaltbommel: "Door structureler samen te werken met de huisartsen, willen we dit veranderen." Dat kan bijvoorbeeld door een medewerker van Buurtzorg Jong te koppelen aan elke huisartsenpraktijk.

Ook zijn er naar schatting veertig jonge kinderen in de Bommelerwaard die er baat bij zouden hebben als ze vroeg ondersteuning krijgen, om ernstiger problemen te voorkomen. Deze 'integrale vroeghulp' kost Maasdriel en Zaltbommel allebei 13.150 euro voor een jaar. Als een kind wordt doorverwezen naar de jeugd-GGZ, kost dat 3.700 euro per traject. Dus wanneer dit bij acht kinderen niet nodig blijkt, is het kostendekkend.

Daarnaast wil Zaltbommel een kinderwerker aanstellen, voorlopig voor twee dagen per week. Kinderwerk richt zich op kinderen in de basisschoolleeftijd, als aanvulling op het jongerenwerk dat bedoeld is voor jeugd boven de twaalf. Kinderwerkers richten zich niet alleen op het kind, maar ook op de ouders en school, waardoor kinderen minder snel tussen wal en schip vallen. De pilot kost 30.000 euro per jaar.

Ook wil Zaltbommel meer aandacht besteden aan autisme. Er is, net als in andere gemeenten, een toenemende vraag naar begeleiding bij autisme. "Als de diagnose vroegtijdig kan worden gesteld, is vaak zorg dichtbij mogelijk, bijvoorbeeld via school", zegt wethouder Bragt. Daarvoor is kennis en kunde bij Buurtzorg Jong en Buurtzorg nodig. De bedoeling is dat er één fulltime kracht bij komt voor autismebegeleiding.

Janneke Boogaard