'Herwijnen beste plek voor defensieradar'

herwijnen • De nieuwe defensieradar komt toch in de polder bij Herwijnen. Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser de Kamer laten weten.

Omwonenden zijn fel tegen de radar. Defensie ging daarom op zoek naar alternatieven, maar nu wordt het dus toch de locatie bij Herwijnen.

De blootstelling aan straling van de defensieradar (type SMART-L) in Herwijnen valt binnen de geldende wet- en regelgeving. Dat is ook het geval bij gelijktijdig gebruik met onder meer de KNMI-weerradar, mobiele telefonie, de te verwachten 5G-infrastructuur en de navigatieradars van schepen op de Waal. Dat staat in de brief van de staatssecretaris, gebaseerd op een TNO-onderzoek naar de cumulatieve stralingseffecten in de gemeente West Betuwe.

Ook liet Visser door het Rijksvastgoedbedrijf onderzoeken of er alternatieve vestigingslocaties voor de radar zijn. Dit onderzoek leverde wel enkele operationeel acceptabele locaties op. Echter, omdat die niet in eigendom van de overheid zijn, nog geen passende bestemmingen hebben en ook minder gunstig liggen, kost de ontwikkeling van zo'n alternatieve locatie minimaal 1,5 tot 2 jaar en ook meer geld dan de locatie Herwijnen. Mogelijk komt daar nog tijd bij wanneer beroepsprocedures worden gestart of als er extra infrastructuur nodig blijkt.

Dat vindt Visser onacceptabel. Met name vanwege het risico op uitval van de huidige, verouderde radar in Nieuw Milligen, die ook nog eens niet de dekking geeft die tegenwoordig is gewenst. Ook moet nog blijken of er op zo'n locatie wél lokaal draagvlak bestaat.

Binnenkort gaat de procedure formeel van start. Toch houdt de staatssecretaris wel een vinger aan de pols. Na de bouw en voorafgaand aan de operationele ingebruikneming wordt het feitelijke stralingsniveau vastgesteld. Pas nadat ook hieruit blijkt dat de radar voldoet aan de geldende richtlijnen neemt Defensie de SMART-L in gebruik.